Telia Inmics-Nebula menestystarina Streamteam

Streamteam

TV-tuotanto miljoonayleisöjen takana

Maailma tarvitsee viihdettä. Media ja informaatioteknologia ovat nopeiden muutosten kourissa. Muutoksista ja innovaatioista voimaa ammentava Streamteam on kasvanut reilussa kymmenessä vuodessa perustamisestaan yhdeksi Pohjoismaiden suurimmista tv-tuottajista.  

Ylivieskalla 2005 käynnistetyn yrityksen päätoimipiste sijaitsee nyt Pasilan Isossa Pajassa. Suurimpia asiakkaita ovat Telia, Veikkaus, MTV3, Nelonen, DreamWorks ja Netflix.

Streamteamin työnäytteistä löytyy kaksinumeroinen luku suuriksi suosikeiksi nousseita viihdetuotantoja vuosien varrelta, kuten ”Tanssii tähtien kanssa”, ”Haluatko miljonääriksi”, ”Hyvät ja Huonot uutiset” ja ”Voice of Finland”.  Yritys on toteuttanut vaativia konserttitaltiointeja HIM:stä kirkkokonsertteihin, ja PMMP:stä Tangomarkkinoihin saakka.

 

Suorat urheilulähetykset ovat teknisen tv-tuotanto-osaamisen kuningaslaji

Kaiken on välityttävä hetkessä kymmenien kameroiden, studion ja äänimaailman saumattoman yhteispelin avulla.

Streamteamin suorien urheilulähetysten kansainvälinen referenssilista kuvaa yrityksen nauttimaa arvostusta. Näistä voidaan mainita mm. FIS Alppihiihdon Maailmancup, Murtomaahiihdon Maailmancup, UEFA Europa Cup, Red Bull Race ja Lentopallon Maailmanliiga.

Streamteam hoitaa myös jääkiekon SM-liigan. Maailman nopein pallopeli on myös suorien ohjelmatuotantojen kannalta maailman haastavimpia.

 

Yksi viime vuosien vaativimmista verkkoprojekteista Suomessa

Isoissa urheilulähetyksissä kamppailun tunnelman välittäminen äänimaailmoineen – vaihtamalla kuvakulmaa useamman kymmenen kameran välillä oikea-aikaisesti siten, että katsojalle tapahtuma välittyy koko ajan ehjänä ja juoheana kokemuksena – ei ole enää aikoihin riittänyt. Kokonaisuuteen kiinnittyvät samassa hetkessä asiantuntijoiden kommentaarit, alku- ja jälkipelit, virtuaalistudiot ja kaikki taustoittava materiaali. 

”Keväällä 2017 ennakoimme, ettei vanha tuotantotapa tule enää mahdollistamaan vuoden 2018 mukaisella huippulaatuvaatimustasolla toimimista. Halusimme rakentaa jo etukäteen valmiuden tehdä tulevaisuuden laatustandardien mukaisia tuotantoja, oli kyse sitten urheilusta, viihteestä, e-sportista tai asiaohjelmista. Tahtotilana oli myös saada tuotantoympäristö, joka skaalautuu asiakkaidemme tarpeiden mukaan uusiin sfääreihin ”,  toteaa Streamteamin operatiivisesta toiminnasta ja informaatioteknologiasta vastaava johtaja Juha Salmijärvi. 

Streamteamin vanhassa tuotantomallissa suuri osa tuotantotyöstä oli tehty jääkiekon osalta paikan päällä jäähallilla tai pienemmissä urheilutuotannoissa tuotanto-autoissa.

Uuden tuotantomallin suuri muutos on koko tuotannon ohjaaminen yhdestä paikasta käsin Pasilassa, jolloin kaikki mahdolliset työvälineet ovat aina ohjelmantekijän käytettävissä. 

Liigan tuotannon osalta ottelukierroksen kaikkien pelien kamerakuvat ja äänilinjat tuodaan yhteen keskitettyyn paikkaan, jossa sitten kootaan itse lähetys. Tämä malli on mahdollistanut uudet palvelut, kuten tuomareiden tilannehuoneen ja samanaikaisten otteluiden kameroiden tuottaman kuvan käytön ristiin kaikkien pelien lähetyksissä.

Käytännössä muutos tarkoitti, että tarvittava verkkokapasiteetti halleilta nousi uusiin sfääreihin.

 

Telia Inmics-Nebula kumppaniksi uudistamaan koko live-urheilun tuotannon malli

"Uuden etätuotantoteknologian implementoimisen takia tarvitsimme osaavan, oppimiskykyisen, idearikkaan ja ketterän kumppanin IT-palveluidemme sparraajaksi ja toimittajaksi. Olimme mullistamassa tapaa tehdä liveurheilua, ja tähän eivät enää vanhojen kumppaniemme rahkeet riittäneet", toteaa Streamteamin COO & CIO Juha Salmijärvi.

Toteutus vaati erityisesti spesiaaliosaamista reaaliaikaisen videon, äänen ja komentojen siirtämisessä IP-verkon päällä. Kyseessä on yksi monimutkaisimmista verkkoprojekteista, joita on lähiaikoina tehty Suomessa.

 

Telia Inmics-Nebula menestystarina Streamteam

 

Täysin uusi verkkoratkaisu uuteen konesaliin

Streamteamille toimitettiin kokonaan uusi tietoliikenneverkko uuteen konesaliin. Toteutus on ainutlaatuinen myös Euroopan mittakaavassa. Huolellisen teknisen vaatimusmäärittelyn jälkeen valtaosa merkeistä karsiutui pois, ja laitetoimittajaksi valikoitui Juniper.

Työprojekti kesti noin vuoden, ja kattoi konesalin ja tuotantoautojen tietoliikennelaitteiston. Työ tehtiin isolla tiimillä siten, että Suomen osaavimmat erityisasiantuntijat olivat työssä mukana.

Nykyään Telia Inmics-Nebula ylläpitää, valvoo ja monitoroi verkkoa sekä fyysistä tasoa verkossa ja palvelimissa.

 

Telia Inmics-Nebula menestystarina Streamteam

 

Tuloksena joustavuutta ja kustannustehokkuutta

Streamteamin näkökulmasta lopputuloksena syntyi luotettava ja toimiva tekninen tuotantoympäristö sekä aiempaa kustannustehokkaampi tapa tehdä live-tuotantoja. Uusi tapa tehdä ohjelmia mahdollistaa myös uuden tavan ajatella niiden tekemistä, ja toteutus on paitsi joustavaa myös kustannustehokasta.

Urheilutoimittajat saavat käsiinsä huippuvälineet välittää tunnelma kisakatsomoihin.

”Tammikuussa 2018 käynnistyneen jääkiekon SM-liigaprojektin osalta ilman Telia Inmics-Nebulan asiantuntijoita olisi varmasti ollut todella vaikeaa saada ylipäätään projekti toteutettua ja aikataulu pidettyä. Tietoliikenneosaamisen haasteet ovat suuria, ja siksi tarvittiin Telian osaamista tunnistamaan esiin tulevat ongelmat jo etukäteen. Ja kun kiekko putosi jäähän 14.9.2018, piti kaiken olla luotettavasti valmista. Vasta livelähetys näyttää lopulta kaikkien osien toimivuuden käytännössä”, Juha Salmijärvi tiivistää.

 

Telia Inmics-Nebula menestystarina Streamteam

Telia Inmics-Nebulan tietoliikenneosaaminen on poikkeuksellista ja loistavaa

”Tekninen osaamistaso oli se ykköskriteeri, jonka perusteella valitsimme Telia Inmics-Nebulan. Sen valitessamme halusimme ja myös saimme kykenevän yrityksen sparrauskumppaniksemme. Heidän kanssaan voidaan heitellä ideoita ilmaan ja hakea yhdessä se toimivin ratkaisu”, kuvailee Streamteamin Juha Salmijärvi.

”Loistavaa tietoliikenneosaamista tarvitsevat kaikki. Internetprotokolla muokkaa kuluttajien ja yritysten maailmaa nopeasti sekä mullistaa tavat, joilla erilaiset palvelut tuotetaan ja tehdään. Yritysten on nostettava osaamistasoaan ja vaihdettava kumppaneitaan osaavampiin, vaikka palvelutarjoajan vaihtaminen on aina riski niin ajan kuin rahankin näkökulmasta”.

”Tärkeintä hyvälle kumppanille on projektijohtaminen, kommunikointi ja osaaminen. Sanoisin että sellaisille yrityksille, jotka tarvitsevat rautaista ammattitaitoa, joustamista, sparrausta, niin ehdottomasti Telia Inmics-Nebula on loistava kumppani. Toiminta on kiitettävää läpi skaalan”, Juha Salmijärvi lopettaa.