Blogi
Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager

Apple Tech Week 2021 kuulumiset

M1_Markus

Ensimmäistä kertaa ikinä järjestetty Applen kumppaniverkostolle tarkoitettu Apple Tech Week on nyt takana. Tämä vuotuinen Applen järjestämä tapahtuma sisälsi paljon asiaa, huippuesiintyjiä, yhteistyökumppaneita, jälleenmyyjiä ja muita alan vaikuttajia. Itse olin hyvin otettu viikon sisällöstä, ja vaikka ohjelma oli osittain hyvinkin tekninen, niin kantavana ajatuksena kaiken tekniikan takana oli seuraavien tavoitteiden parantaminen ja kehittäminen, jotta tuottamamme Apple-palvelut tukevat parhaalla mahdollisella tavalla yrityksien ja asiakkaidemme IT-ympäristöjä sekä loppukäyttäjiä.

  • Tietoturvallinen ympäristö
  • Luotettavat laitteet ja ohjelmistot
  • Operatiivisen toiminnan varmistaminen
  • Työntekijän valinnan vapaus
  • Loistava käyttäjäkokemus
  • Ja tietysti uusi mullistava M1 Mac
 
Tietoturva

Tämä menisi hyvin tekniseksi, mutta voisin sanoa näin, että uusin MacOS Big Sur (MacOS 11) toi mukanaan uusia ominaisuuksia, jotka tekevät käyttöjärjestelmään vaikuttamisen hyvin vaikeaksi, on kyse sitten vaikka haittaohjelmista. 

Muita parannuksia tietoturvan osalta on, että kolmannen osapuolen tietoturvatuotteet, kuten AV, VPN tai erilliset printterit ajurit eivät enää pääse niin syvälle MacOS:n käyttöjärjestelmään kiinni kuin ennen, mikä taas tarkoittaa parempaa tietoturvaa, mutta myöskin toimintavarmuuden parannusta.

Jos kuitenkaan Macin mukana tulevat tietoturvaominaisuudet eivät ole riittäviä, tai koneen käyttö on esimerkiksi jonkun regulaation alaista, niin lisäksi kannattaa valita tarkoituksen mukainen tietoturvatuote. Olen monesti nähnyt, että tietoturvatuotteiden päivitys ja tuki uusimpaan käyttöjärjestelmään voi kestää jopa kuukausia siitä kun Apple julkaisee uuden version. Päivitykset ovat kuitenkin kaiken A ja O mitä tulee minkä tahansa tietokoneen tai mobiililaitteen suojaukseen, joten tästä syntyy jännä paradoxi - Tietoturvatuote, joka hidastaa/haittaa tietoturvan parantamista..

Luotettavat laitteet ja ohjelmistot

Itse rauta - Jo vuonna 2017 tehty tutkimus osoittaa, että Applen laitteet ovat selkeästi vähemmän herkkiä vikaantumaan tai rikkoutumaan. Huoltoa vaativa laite tarkoittaa yritykselle monen osapuolen mukanaoloa, sekä prosessia vikaantuneen laitteen kuntoon saamiseksi, jotta itse laitteen käyttäjä saadaan taas mahdollisimman nopeasti takaisin tuottavaksi työntekijäksi.

Ohjelmistot - Ensiksi, jos mietin omalla kohdallani Intel-Macin ohjelmien käyttöä, niin mieleeni tulee aikoja jolloin joku ohjelma ns. jumiutui tai pahimmassa tapauksessa alkoi viemään niin paljon tehoja prosessorista, että koko laite alkoi hidastua. Tällöin ainoa ratkaisu oli sammuttaa ja käynnistää uudestaan kyseinen ohjelma, jonka jälkeen tilanne taas rauhoittui ja palasi normaaliksi. Tällaisia ongelmia minulla ei ole vielä kertaakaan ollut uuden M1 Macin kanssa, ovat ohjelmat sitten natiiveja ARM-ohjelmia tai Rosetta 2:n läpi asennettuja Intel-ohjelmia.

Operatiivisen toiminnan varmistaminen

Ohjelmistot, oheislaitteet, lisätarvikkeet sekä myös kumppanit kannattaa valita niin, että heidän tuotteet ja palvelut mahdollistavat sellaiset päivitykset joita yritys ja käyttäjät haluavat. Esimerkiksi, miksi niin usein paketoidaan ja käytetään kolmannen osapuolen erillistä VPN-clienttia? Mac ja Windows puolella on Natiivi VPN-palvelu, jota voitaisiin käyttää ihan yhtä hyvin. Tai miksi tulostuspalveluissa pitää usein paketoida eri käyttöjärjestelmäversioille omat uudet ajurit? Tähän Apple on onneksi tuonut todella helpon, yksinkertaisen ja varman ratkaisun – AirPrint-ominaisuuden, joka ei vaadi mitään erillisiä ohjelmia tai ajureita. Näillä kaikilla pienillä asioilla voidaan vaikuttaa siihen kuinka toimintavarmoja yrityksen IT-palvelut ovat. IT-palvelut ja tietokoneet ovat kuitenkin nykyaikaisen yrityksen “paperi-koneita”.  Jos ei koneet toimi, ei myöskään raha liiku.

Työntekijän valinnan vapaus

Valinnan vapaus - käyttäjä voi valita laitteen joka on hänelle tuttu ja mieleinen, sellainen laite, jolla hän on tuotteliain ja tehokkain. ”Tarjoamme parhaat mahdolliset ja toivomasi työkalut työn tekemiseen” on vahva argumentti, jonka avulla yritys voi erottautua edukseen rekrytoinneissa ja taklata nykyajan haastetta pitää kiinni lahjakkaista työntekijöistä.

Maccien määrä kasvaa kuluttajapuolella kovaa vauhtia. Gartnerin mukaan, 2019-2020 suurimman kasvun globaalisti teki Apple ja kasvu oli vielä suurempaan Q4/19 - Q4/20, jopa yli 30%. Ihminen joka käyttää Maccia ja Applen laitteita kotona preferoi todennäköisesti samoja laitteita myös työelämässä.

Mobiililaitteiden osalta valinnan vapaus on ollut mahdollista melkein kaikissa yrityksissä jo monta vuotta, olisiko nyt aika tarjota sama valinnan mahdollisuus myös tietokoneille?

Loistava käyttäjäkokemus

Kun ihmisillä on sellaiset tyävälineet joita he haluavat käyttää, ja laitteiden hankinta, käyttöönotto ja hallinta tehdään modernilla tavalla, niin me olemme silloin vastanneet alussa esittämäämme haasteeseen

Tyytyväinen käyttäjä = Tehokas, Tuottelias ja “Tyytyväinen” Yritys

Muutama sana vielä uudesta M1 Macbook Airista. Olen nyt käyttänyt M1 Macbook Airia reilu pari kuukautta ja tästä ei voi olla pitämättä. Olen muutaman kerran aiemmin ollut yhtä vaikuttunut IT-maailman muutoksissa kuin saadessani M1 Macin. Ensimmäinen kerta oli kun ostin omaan Desktop-tietokoneeseen viime vuosituhannen puolella erillisen SoundBlaster-äänikortin, joka muutti tietokoneen silloiset piipitykset stereo-tason musiikiksi ja ääniefekteiksi - Silloin olin vaikuttunut. Toinen Wau-efekti oli kun sain ensimmäisen kannettavan tietokoneen vuosituhannen alkupuolella. Sitten onkin ollut pitkän aikaa hiljaista kunnes sain pöydälleni M1 Macin. Tällainen tietokoneen olisi pitänyt olla jo kauan aikaa sitten ja sydämestäni toivon että kaikilla olisi mahdollisuus saada tällainen tietokone käyttöönsä.

Ota yhteyttä ja tulemme mielellämme kertomaan mistä tahansa osa-alueesta lisää tai miettimään yhdessä miten Applen laitteet ja palvelut voisivat auttaa ja parantaa sinun yrityksesi toimintaa ja loppukäyttäjäkokemusta.

Ota yhteyttä

 

Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager