Blogi
Written by
Piia Walin-Roitto
Piia Walin-Roitto
Offering Manager

Haluatko olla mukana luomassa megatrendiä - heittäydy palvelumaailmaan

Nainen katsoo puhelinta

Käytä tulevaisuudessa eurot fiksummin. Myy yrityksesi laitekanta meille ja hanki mobiililaitteet ja tietokoneet palveluna.

Gartnerin IT-ostamista kartoittaneen selvityksen* mukaan selvä enemmistö suomalaisista IT-päättäjistä haluaa ostaa suurempia IT-palvelukokonaisuuksia ja keskittää hankintoja muutamalle palveluntarjoajalle. Omia IT-ostoyksiköitä yli kolmannes pitää jopa hidasteena.  

Palveluiden ostaminen lisääntyy organisaatioissa koko ajan, ja se näkyy nyt voimistuvana trendinä myös tietokoneissa ja mobiililaitteissa. Laitteita hankitaan Device as a Service (DaaS) -palveluna siksi, että palveluna ostamisen hyödyt ovat yksinkertaisesti niin raportoinnin kuin yksittäisen käyttäjänkin näkökulmasta. Yritykset voivat hankkia työntekijöilleen DaaS-mallilla kaikki moderniin työntekoon tarvittavat laitteet, eli tietokoneet, tabletit ja kännykät lisälaitteineen. Laitteisiin sisältyy myös tarvittavat myös palvelut.   

Yhä useammassa yrityksessä on oivallettu, ettei kymmeniä tai satoja tuhansia euroja kannata sitoa työvälineisiin, joiden arvo putoaa joka kuukausi useita prosentteja. Korostan sitäkin, että uuden teknologian, kuten 5G:n, nopea kehitysvauhti voi osaltaan vauhdittaa mobiililaitteiden arvonalenemista ja lyhentää laitteen elinkaarta.  

Korona on entisestään vain vauhdittanut laitteiden hankkimista palveluna, mutta todelliset juurisyyt ovat näkyneet jo pidemmän aikaa. Kilpailun kiristyessä tehokkuusvaatimukset kasvavat, ja jokainen euro halutaan hyödyntää mahdollisimman tuottavasti. 

Paljonko eurojasi on kiinni nykyisessä laitekannassa? 

Älypuhelimien, tablettien, kannettavien tietokoneiden sekä niiden oheislaitteiden vieminen DaaS-palvelun piiriin voi vapauttaa muutaman sadan henkilön organisaation käyttöön laitteisiin sidotun pääoman, eli noin 200.000-300.000 euroa. Laitteista maksetaan sen hetkisen arvon mukainen summa, ja yhä useampi haluaa käyttää tuon rahasumman liiketoiminnan kannalta tuottavampaan työhön, kuten digitalisaation edistämiseen tai sovelluskehitykseen. Nykyinen laitekanta sisällytetään palvelusopimukseen ja käytössä olevat laitteet voidaan muuttaa palvelulaitteiksi, jolloin laitteet ovat käyttäjillä elinkaaren loppuun saakka. 

Kun nykyinen laitekanta ostetaan osaksi DaaS-palvelua, ei laitevaihdoissa tarvitse kiirehtiä turhaan. Kaikki loppukäyttäjät pääsevät heti kerralla hyödyntämään DaaS-mallin palveluja, sekä IT-osaston aikaa vapautuu muihin tehtäviin.

Eri laitteiden arvo alenee eri tahtia. Oletko koskaan pohtinut paljonko sinun organisaatiossasi mahtaa olla euroja kiinni tietokoneissa ja mobiililaitteissa?  

Osa laitteista saattaa olla hankittu eri toimijoilta ja erilaisilla rahoitusmalleilla. Me kartoitamme myös sinun yrityksesi laitteiden arvon. Olemme valmiita näkemään vaivaa, ja lunastamme jokaisen työntekijänne käytössä olevan tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen niiden hankintatavasta ja rahoittajasta riippumatta. Määrittelemme laitteille ostohinnan, ja maksamme koko summan yrityksesi tilille. Siirrämme kaikki laitteesi DaaS-palvelumme piiriin ja samasta  rekisteristä helposti hallittavaksi.  

Turhista kustannuksista eroon    

Olemme havainneet, että digitalisoituvassa taloudessa yritykset haluavat keskittyä täysillä oman ydinliiketoimintansa kehittämiseen ja kuluttamaan jokaisen euron niin tehokkaasti kuin ikinä mahdollista tietoturvasta tinkimättä. Hallittavuutta, näkyvyyttä, käyttökokemusta ja laitteiden turvallista kierrätystä arvostetaan myös yhä enemmän.  

Turhia kustannuksia syntyy siitäkin, ettei organisaatioissa tarkalleen tiedetä kuka mitäkin älypuhelinta tai tablettia käyttää. Keskisuuristakin yrityksistä puuttuu usein laiterekisteri. 

Laitteiden villi ja vapaa hankintapolitiikkakin voi kasvattaa laitemenoja. Määrittelemme yhdessä asiakkaan kanssa valikoidut tietokoneet, mobiililaitteet ja oheislaitteet. Suurin osa yrityksistä on asettanut älypuhelimille tietyn hankintabudjetin, kuten esimerkiksi 350 tai 400 euroa. Käyttäjillä on yhä useammin ainoastaan yksi matkapuhelin, joka on käytössä sekä töissä että vapaa-ajalla. Matkapuhelimeen halutaan panostaa omaa rahaa, jotta käyttäjä saa haluamansa mallin. Tämäkin sujuu helposti laskunjakopalvelumme kautta, jossa työntekijä voi maksaa hankintarajan yli menevän summan. 

Yritysjohto kantaa vastuun siitä, ettei käytöstä poistettujen laitteiden kautta päädy esimerkiksi henkilötietoja vääriin käsiin. GDPR:n määräysten rikkominen voi tuoda mukanaan ison laskun.  

Suomessa on perinteisesti arvostettu muun muassa autojen ja erilaisten koneiden omistamista.  Yritykset omistavat Suomessa paljon myös työntekijöidensä käytössä olevista tietokoneista ja mobiililaitteista, eli kansainvälistä keskiarvoa selvästi enemmän.   

Tilanne on kuitenkin muuttumassa, ja yhä useampi yrityspäättäjä pohtii miksi ihmeessä vielä ostaa omaksi laitteita, joiden arvo romahtaa vain parissa vuodessa lähelle nollaa? Hankintamalliin on olemassa kaikin puolin tehokkaampi tapa, DaaS-palvelumalli.

 

Kiinnostuitko palvelusta? - Ota meihin yhteyttä.

Ota yhteyttä

 

*IT-ostaminen suomalaisissa organisaatioissa 2020, Gartner.

Written by
Piia Walin-Roitto
Piia Walin-Roitto
Offering Manager