Blogi
Written by
Samsung
Jani Kostiainen
Samsungin tuotepäällikkö

Hyvä, parempi, KNOX


Samsung Knoxia tituleerataan usein maailman turvallisimmaksi mobiilikäyttöjärjestelmäksi, johon luottavat hallitukset ympäri maailman – Suomen valtionhallinto mukaan lukien. Mutta mikä erottaa sen muista vastaavista järjestelmistä?

Mobiilikäyttöjärjestelmiä on olemassa hyvin monia erilaisia, joista osa on hyviä ja toiset hieman parempia. Samsung-miehenä valintani on luonnollisesti oman talon Knox ja seuraavaksi kerron miksi näin on.
 

Kolme vahvuutta ja yksi huono puoli Samsung Knoxista:
 

1. Kelpaa valtionhallinnollekin

Samsung Knox alusta on suunniteltu erityisesti yrityskäyttöön ja sen ansioluettelo on merkittävä: järjestelmän on sertifioinut 29 eri valtionhallintoa maailmanlaajuisesti, myös Suomen viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus on sertifioinut Samsung Knox Androidin ja lisäksi järjestelmä oli ensimmäinen laiteympäristö, joka täytti Suomen valtionhallinnon Katakri 2015 -turvallisuuskriteeristön perustason tietoturvavaatimukset tiedon varastoinnin osalta. Käytännössä nämä hienot tittelit merkitsevät sitä, että Knoxilla varustetuissa laitteissa on riittävä tietoturva viranomaisten ja yritysten käyttöön.

Samsung Knox Androidin kolme tukipilaria koostuvat turvallisesta käyttöympäristöstä, sovellussuojauksesta ja MDM-ratkaisusta (Mobile Device Management). Olen sitä mieltä, että jos tietoturva riittää salaamaan valtionsalaisuudet, sen pitäisi riittää ratkaisemaan myös perus toimisto-Tommin ongelmat. Perusluureissa arkaluontoista materiaalia on todennäköisesti vähemmän kuin esimerkiksi virkamiehen luurissa – urpoja tekstareita, noloa selaushistoriaa ja lomakuvia kun ei lasketa tässä yhteydessä arkaluontoiseksi.
 

2. All-in-one – sisäänrakennettu tietoturva

Dataa voi suojata monenlaisilla erikseen ladattavilla tietoturvasovelluksilla, mutta Knox tekee saman itse laitteissa, joihin tietoturva on rakennettu piirilevytasolta lähtien. Knoxin tuoma lisäturva ei vaadi käyttäjältä erillistä käyttöönottoa, vaan se suojaa laitetta automaattisesti heti ensikäynnistyksestä lähtien. Laitteen käytön voi siis sujuvasti aloittaa saman tien, kun saa paketin auki, ilman erillisiä asennustoimia.

 

Samsung Knox


3. Turvaa töihin ja vapaalle

Knox Mobile Enrollment, eli KME (kyllä, meillä rakastetaan lyhenteitä) mahdollistaa laitteiden vaivattoman käyttöönoton yrityksille niin, että ennalta sovitut asetukset ja ohjelmistot valuvat puhelimeen automaattisesti heti laitteen ensikäynnistyksestä lähtien ilman, että laitteen käyttäjän tarvitsee itse tehdä mitään. Tämä myös tuo kustannussäästöjä IT-osastolle.

Knox tarjoaa myös saumattoman kahden käyttöympäristön laitteessa tilanteisiin, jolloin samaa laitetta käytetään sekä työhön että huviin. Tämä mahdollistaa yrityksen sovelluksille ja tiedoille oman kontin, eli suojatun ja erillisen työtilan, johon pääsee käsiksi vain erityisellä avaimella, esimerkiksi yrityksen määrittelemällä tunnistautumistavalla. Murtautumisyritykset konttiin saavat aikaan sähköisen sulakkeen laukeamisen, jonka jälkeen salattuun dataan ei ole mahdollista päästä enää käsiksi. Kun yrityksen data on eriytetty omaan ympäristöönsä, käyttäjä voi huoletta käyttää laitettaan myös vapaa-ajallaan ilman pelkoa siitä, että työasiat sekoittuvat henkilökohtaisen datan kanssa.
 

4. Samat vahvuudet muuallekin

Samsung Knox on oikeastaan kuin talo – uusi katto ei auta, jos putket kellarissa vuotavat. Koska Samsung omistaa koko mobiililaitteen tuotantoketjun, se voi luoda tietoturvan kellarista kattoon. Vaikka kirjoitankin tätä tietysti nyt Samsung-lasit päässäni, voin todeta, ettei Knoxissa ole oikeastaan muuta ongelmaa kuin se, ettei sitä ole muissa kuin Samsungin laitteissa. Kaikkien kannalta olisi paras ratkaisu, mikäli kaikissa puhelimissa käytettäisiin yhtä rautaista suojausta. Tällöin esimerkiksi kännyköiden varastamisessa ei olisi enää järkeä, vaan kadonneet puhelimet palautettaisiin löytötavaratoimistoihin aivan kuten avaimetkin. Mielestäni se olisi ihanne tilanne– eikö?

Mikäli haluat kuulla lisää Knoxista ja mobiilihallinnasta, voit ottaa meihin yhteyttä.

Written by
Samsung
Jani Kostiainen
Samsungin tuotepäällikkö