Blogi
Written by
Terhi Ilmakari
Terhi Ilmakari
Learning and Development Manager

It-asiantuntijatalon vahva oppimiskulttuuri luo kestävää kilpailuetua

Terhi Ilmakari

Positiivinen ja vahva oppimiskulttuuri on yrityksen kallisarvoista aineetonta pääomaa, jolla parhaimmillaan rakennetaan omanlainen ja kestävä kilpailuetu. Näin me uskomme TINissä ja olemmekin lähteneet rakentamaan osaamisen kehittämistä systemaattisesti ja pitkällä tähtäimellä. Kasvuyhtiönä ja asiantuntijatalona suunnitelmallinen panostus jokaiseen työntekijään on osa tätä matkaa.

Reilu vuosi sitten toteutimme koko organisaation laajuiset osaamisen kehittämisen workshopit, joissa suunnittelimme ja ennakoimme tulevaisuuden kasvu- ja kehitystarpeita sekä yksikkö- että tiimitasolla. Tästä huolimatta ylikuumentunut rekrytointitilanne ja kasvava osaajapula yllätti meidätkin. Se pysäytti pohtimaan entistä tarkemmin, kuinka varmistamme henkilöstömme tietotaidon ja osaamisen liiketoimintatavoitteisiin peilaten niin tässä hetkessä kuin tulevaisuudessa. 

Lähtökohta on ollut mitä mainioin, sillä osaamisen kehittäminen on otettu konsernitasoisesti yhdeksi tärkeimmistä fokusalueista. Se on antanut valtuutuksen ylintä johtoa myöten ja mahdollisuuden keskittyä aiheeseen entistä syvällisemmin. Vuosi sitten tunnistimme ja valitsimme meille tärkeimmät osaamisalueet, joita kehittämällä pystymme palvelemaan parhaiten niin nykyisiä kuin tulevia asiakkaitamme. Mm. pilviosaaminen on meille strategisesti tärkeä osaamisalue, sillä haluamme olla tukemassa asiakkaitamme heidän pilvimatkassaan. 

 

Oman osaamisen kehittäminen on yksilön ja organisaation yhteistä tekemistä

Vaikka halu kehittää omaa osaamista lähtee jokaisesta itsestään, organisaation ja yrityskulttuurin tuella ja asenteella on iso merkitys. Vuoden aikana olemme korostaneet jokaisen henkilökohtaisen kasvusuunnitelman tärkeyttä, ja esihenkilöt ovat käyneet kasvukeskusteluja strukturoidusti kaikkien tiimiläistensä kanssa. Olemme myös kuvanneet tiettyjen roolien urapolkuja, mihin suuntaan ja millaisia vaihtoehtoja tietyt valinnat avaavat. Tarjoamme lisäksi erilaisia oppimisalustoja, joiden oppimispolut antavat mahdollisuuksia opiskella niin yleisellä tasolla kuin erikoistua syvemmin omassa asiantuntijuudessa. Kirsikkana kakun päällä meillä on oma, menestykseksi osoittautunut, kumppaniakreditointi- & sertifiointiohjelma, jonka tarkoitus on varmistaa liiketoimintamme kannalta tärkeimpien teknologiakumppaneidemme sertifiointitasojen vaatimukset. Ohjelmaan on lähtenyt mukaan kymmeniä opinnälkäisiä TINiläisiä, sertifikaatteja on suoritettu reilut satakunta, ja saman verran on tulossa tänä vuonna lisää. Oppiminen ja oman osaamisen kehittäminen itsessään on jo palkitsevaa, mutta suoritetuista sertifikaateista ja niiden yhdistelmistä maksetaan lisäksi rahallinen palkkio – opiskelu kirjaimellisesti kannattaa!

 

Muuntokoulutuksen avulla uusia pilviosaajia

Vuoden aikana olemme tehneet myös todella rohkeita päätöksiä ja uskaltaneet lähteä kehittämään osaamista aivan uudella tavalla: Reskilling- eli muuntokoulutusohjelmassa Telian sisäisesti rekrytoidut työntekijät opiskelevat kolmen kuukauden pituisessa reskilling-ohjelmassa kouluttautuen pilviasiantuntijoiksi. Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa teknologia- tai pilviosaamista, sillä oikeanlainen motivaatio, asenne ja kiinnostus oppia uutta teknologiaa on tärkein edellytys. Ensimmäisen reskilling-koulutuksen kokemukset saadaan loppuvuodesta, ja odotukset ovat korkealla!

Oppimisessa on tärkeää myös löytää vertaistukea ja omat verkostot, joiden kanssa voi turvallisesti sparrailla, jakaa kokemuksia, kuulla uusimmista asiakkaista, ratkaista ongelmia tai ihan vain viettää aikaa hengenheimolaisten kanssa. Pilviosaamisen tueksi perustimme kesän korvilla sisäisen pilviyhteisön, jonne kaikki Suomessa työskentelevät telialaiset yli organisaatiorajojen ovat tervetulleita, ja jolla on myös johdon vahva tuki. Ensimmäinen tapaaminen otettiin innolla vastaa, ja jatkoa seuraa heti syksyllä.

Hengästyttävän paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa, ja paljon olemme oppineet tätä kaikkea yhdessä tehdessä. Työ on vasta alussa, ja monet lähdöt alkuvaiheessa tai kesken. Uskomme kuitenkin, että olemme tehneet oikeita valintoja ja pitkäjänteinen kehittäminen tuo tulosta. Silti olisi mahtavaa, jos pystyisi kurkkaamaan tulevaisuuteen ja nähdä, millaista satoa on niitetty.

 

Katso myös avoimet työpaikat
 

Written by
Terhi Ilmakari
Terhi Ilmakari
Learning and Development Manager