Blogi

IT:llä on paikkansa myös kriisiolosuhteiden keskellä – Järjestelmäasiantuntija Lauri Järvinen lähti Mosambikiin avustustyöntekijäksi

Järjestelmäasiantuntijana työskentelevä Lauri Järvinen lähti Mosambikiin Punaisen Ristin delegaatiksi, tukemaan paikallisia avustustyöntekijöitä IT- ja tietoliikenneasioissa. Lauri kirjoittaa kokemuksistaan ja IT:n merkityksestä hirmumyrskystä toipuvassa ympäristössä.

 Lauri Järvinen Telia Inmics-Nebula

Keskikesä lähestyy Suomessa. Kotien kunnostajilla on urakoita, mökeillä tehdään puutöitä, perheet telttailevat ja viettävät enemmän aikaa ulkona. Terveisiä Beirasta Mosambikista, niin täälläkin, eikä ole vaihtoehtoja. Sadekausi on tosin jo ohi. 

Hirmumyrsky Idaista on pari kuukautta. Voisi luulla, että täälläpäin puut ja lyhtypylväät kasvavat 15 astetta vinoon. Myrskyssä tuhoutui paljon rakennuksia ja lopuista saattaa puuttua katto. Olosuhteet ovat suotuisat myös malarialle, koleralle sekä muille kulkutaudeille.

Punaisen Ristin ERU ITT (Emergency Response Unit IT & Telecom) hallitsee mm. radiot, puhelimet, verkot ja tietokoneet, ja toteuttaa PK-yrityksen tarpeiden edestä ICT-palveluita kenttäolosuhteissa ja nopeasti. ERU ITT -yksikkö on hyvin omavarainen ja tukee muita Punaisen Ristin yksiköitä. Varustus soveltuu moniin tilanteisiin, koska jokainen operaatio on ainutlaatuinen ja varsinkin alussa olosuhteet muuttuvat nopeasti. Varustusta, valmiutta ja koulutusta kehitetään kokemusten perusteella.

Sain Punaisen Ristin ERU ITT -koulutuksen 2015. Ensimmäinen komennukseni oli pari vuotta sitten Haitissa, jossa olin tukemassa Punaisen Ristin arviointi- ja koordinaatioryhmää hurrikaani Matthewn jälkeen. Nyt olen toisella komennuksellani ja saavuin Beiraan, Mosambikiin viikko sitten. Maassa on useita kymmeniä Punaisen Ristin avustustyötekijöitä yli 20 maasta eri aloilta, kuten terveydenhuolto, logistiikka, vesi & hygienia ja avunjakelu. Tuen heitä IT- ja tietoliikenneasioissa.
 

Mosambik Idai-hirmumyrsky


Usein luonnonmullistuksissa ja konfliktitilanteissa sähkö ja tietoliikenne lakkaavat ensimmäisenä toimimasta. Kaikkien hyötyjensä vuoksi sähköstä, matkapuhelinverkosta ja Internetistä voidaan olla hyvin riippuvaisia, mutta ne eivät ole itsestäänselvyyksiä. Kaikkia edellä mainittuja on Beirassa vaihtelevasti tarjolla.

Jos kriisialueen paikalliset operaattorit eivät ole käytettävissä, Internet-yhteys voidaan toteuttaa esimerkiksi satelliittien kautta BGAN- tai VSAT-tekniikoilla ja paikalliseen kommunikointiin käytetään radiopuhelimia. Muutoin tietoliikenneyhteyksiin käytetään matkapuhelinverkkoja ja parhaimmillaan kiinteitä kuituyhteyksiä. Yhteydet levitetään haluttuihin paikkoihin point-to-point WiFillä.

Haastavissa ja epävakaissa olosuhteissa viestintävälineet parantavat turvallisuutta. Sen lisäksi tietotekniikkaa tarvitaan ihmisten ja materiaalin logistiikkaan, suunnitteluun ja yhteistyöhön. Mobiililaitteet helpottavat tiedonkeruuta ja tukevat avun toimittamista monilla eri tavoilla. Lisäksi on tärkeää, että avustustyötekijät voivat ylläpitää yhteyksiään omaan organisaatioon, perheeseen ja ystäviin.

Kaikki menee hyvin. Tottuminen lämpötilaan vei muutaman päivän.