Blogi

Kooste MIcrosoft Inspire -konferenssista - Mitä uutta on luvassa?

Microsoft_blog_2

Heinäkuun loppupuoliskolla järjestetty Microsoft Inspire seurasi suurten konferenssien jalanjäljissä ja se järjestettiin tänä vuonna täysin digitaalisena. Perinteinen keskikesän konferenssi on kohdennettu erityisesti Microsoftin kumppaneille ja onkin tarjonnut paljon työkaluja ja ajatuksia siihen, miten palvella omia asiakkaitaan entistä paremmin.

Inspire on yksi Microsoftin kolmesta suuresta konferenssista ja onkin ollut tästä syystä aina oivallinen paikka uusille tuote- ja ominaisuus julkistuksille. Katsottaessa taaksepäin, muun muassa Microsoft 365 -tuoteperhe on alun perin nähnyt päivänvalon juuri Inspire-tapahtumassa tarkalleen kolme vuotta sitten.

Läpi konferenssin Microsoft korosti sitä, kuinka suureen rooliin nykyaikaiset työkalut ja työskentelytavat ovat nousseet nyt maailmanlaajuisen pandemian aikana. Erityisesti Microsoft 365 -tuoteperhe ja sieltä löytyvät Teams sekä tietoturvakomponentit ovat tarjonneet organisaatioille nopean tavan vaihtaa työskentelytavasta toiseen.

Ilman nykyaikaisia sovelluksia, moderneja laitteita ja erinomaisesti toimivia verkkoja meillä Suomessa ei olisi pystytty suorittamaan sellaista siirtymää kotikonttoreilta työskentelyyn, joka tänä keväänä tapahtui. Erityisesti ne yritykset, jotka olivat jo investoineet pilvipalveluihin, selvisivät nopeasta muutoksesta parhaiten. Kokonaisuutena voidaankin todeta, että meillä Suomessa koko kevään myllerrys onnistuttiin suorittamaan varsin mallikkaasti, kiitos erinomaisten verkkoyhteyksien ja vahvan pilvipalvelujen hyödyntämisen.

Uusien ominaisuuksien osalta Inspiressa jatkettiin Microsoft Buildin viitoittamaa tietä ja esiteltiin hieman lisää tulevan Lists-sovelluksen mahdollisuuksia. Lists on tarkoitettu ylläpitämään erilaisia listoja ja rakentamaan niiden ympärille tarvittavaa raportointia ja seurantaa. Nyt julkaistiin aikatauluja ja meillä Suomessa ensimmäiset asiakkaat ovat jo saaneet Lists-sovelluksen käyttöönsä. Kaikille tuo tulee saataville loppukesän aikana.

Alkuvaiheessa Lists on tarkoitettu käytettäväksi selaimella. Myöhemmin tänä vuonna on oman Teams- sekä iOs-sovelluksen vuoro. Lists eli Luettelot on mielenkiintoinen lisä koko ekosysteemiin ja se tuo aikaisemmin Sharepointin syövereihin piilotetut listat helpommin yksittäisten käyttäjien ja tiimien hyödynnettäväksi. Aika näyttää mitä kaikkea Lists-sovellus oppii ja miten se otetaan osaksi nykyaikaista työskentelyä.

Suomessa on vahvasti siirrytty hyödyntämään pilvipalveluita menneiden vuosien aikana ja hybridipilven kaveriksi on alkanut syntyä suuri joukko yrityksiä, jotka siirtyvät niin kutsuttuun Full Cloud -malliin. Tällöin yrityksen kaikki palvelut ja niihin liittyvä hallinta toteutetaan pilvipalveluna, eikä yrityksellä ole esimerkiksi perinteisiä palvelimia. Täydelle pilvisiirtymälle on monella yrityksellä ollut haasteena tulostimet ja se, miten tulostus uudenlaisessa ympäristössä hoidetaan. Tähän ratkaisuksi Microsoft julkisti kaikkien Microsoft 365 -asiakkaiden saataville uuden Universal Print -palvelun.

Palvelun ajatus on poistaa yrityksiltä viimeisiä esteitä matkalla kohti Full Cloud -mallia. Palvelu tulee viemään tarpeen erillisiltä tulostuspalvelimilta tai palveluilta ja tuo kaiken hallittavaksi suoraan tuttuun pilvipalveluun. Alkuvaiheessa palvelun käyttö vaatii, että printterin kaverina verkossa asuu työasema, johon tarvittavat yhdistimet on asennettu, mutta tulevaisuudessa tuo ominaisuus tullaan maailman suurten tulostinvalmistajien toimesta integroimaan osaksi laitteita. Microsoft on saanut taakseen ison joukon valmistajia ja työskentelee yhdessä niiden kanssa, jotta ominaisuuden käytöstä ja käyttöönotosta tulee mahdollisimman sujuvaa.

Teams on saamassa uusia ominaisuuksia ja uusia ylläpitäjän kontrolleja. Ennen kaikkea kolmannen osapuolen sovelluskehitystä tullaan helpottamaan. Se tuo sovelluskehittäjille uusia mahdollisuuksia siihen, miten sovelluksia Teamsin sisällä käytetään. Teams tulee jatkossakin olemaan tuottavuusperheen keihäänkärki ja kuluvan vuoden aikana siihen on odotettavissa iso nippu uudistuksia ja toivottuja ominaisuuksia.

Yammerin uudistunutta ulkoasua ja ryhmien uudelleen nimeämistä verkostoiksi käytiin myös lävitse. Microsoft myös kertoi, että tulevaisuudessa EU-alueella sijaitsevat Yammerit saavat kyvykkyyden luoda verkostoja myös ulkopuolisten henkilöiden kanssa. Tällä hetkellä ulkopuoliset verkostot ovat olleet saatavilla ainoastaan organisaatioille, joiden Yammer tiedot ovat sijainneet Yhdysvalloissa.

Tietoturvan osalta kehitys on ollut huimaa ja jatkuu myös sellaisena. Uusi ominaisuuksia ja kyvykkyyksiä saivat esimerkiksi Azure Sentinel, joka saa ison nipun uusia yhdistimiä, joilla Sentinelin sisään saadaan kerättyä tietoa muista järjestelmistä. Erilaiset tiedonsuojaukseen ja luokitteluun liittyvät ominaisuudet, kuten Data Loss Prevention (DLP) paranevat jatkuvasti ja oppivat myös uusia taitoja. Uutena julkaisuna DLP-ominaisuudet ulottuvat jatkossa myös laitteiden puolelle (Endpoint DLP). Tämä mahdollistaa yhtenäisen kokemuksen riippumatta käyttötavasta ja tarjoaa lisäkerroksen suojaa luottamuksellisen tiedon osalta.

Microsoftin suuri panostus tietoturvaan näkyy myös tietojen varmistamisessa ja niiden osalta julkiseen kokeiluun tulikin nyt ominaisuus ”Double Key Encryption”, joka mahdollistaa organisaation erityisen luottamuksellisen tiedon (esimerkiksi yrityssalaisuudet, kuten vaikkapa reseptit, koodi tai muu vastaava) kryptaamisen kahteen kertaan. Toinen avain on asiakkaan hallussa ja toinen on tallennettu turvaan Microsoft Azureen. Tällä tavalla suojattuun dataan ei edes Microsoftilla ole pääsyä.

Microsoftin tulevista julkistuksista kiinnostuneiden kannattaa ilmoittautua mukaan Ignite-tapahtumaan, joka tänä vuonna muiden mukana järjestetään täysin digitaalisena ja maksuttomana. Erityisesti Microsoft 365 -maailmassa Ignite on se paikka, jossa tulevan vuoden suuntaa avataan ja kerrotaan isot listat tulevia ominaisuuksia.

Haluatko kuulla lisää Microsoftin palveluista?

Ota meihin yhteyttä