Blogi
Written by
Rasmus Piipponen
Rasmus Piipponen
Key Account Manager

Kubernetes ja Docker: Mitä, miksi ja muuttamisen sietämätön raskaus

Vihaan muuttamista! Niin varmaan moni muukin. Tavaroiden pakkaaminen, siirtäminen ja purkaminen, vanhan ja uuden asunnon siivous sekä muut asiaan liittyvät riesat, kuten osoitteenmuutokset, ovat rasittavia. Muutto on kuitenkin aina tehtävä jostain syystä, on se sitten ensiasunto, vanhan remontti, muutto uudelle paikkakunnalle tai muutto isompaan ja parempaan asuntoon.

Muistatteko takavuosien hittipelin Habbo Hotellin? Peli pyörii tosin vieläkin, mutta itse en ole kyseisessä majoituspaikassa vieraillut sitten aivan 2000-luvun alkuvuosien. Pelissä luodaan hahmo, jolla on yleensä oma huone. Tähän huoneeseen ostetaan huonekaluja, niitä voi sijoitella haluamansa mukaan ja vaihdella järjestystä hiirellä klikkailemalla. Hauskaa puuhaa!

Sovellusalustojen ja verkossa toimivien sovellusten julkaisu on hyvin pitkälti näiden kahden välimuoto. Kyseessä ei ole aivan yhtä fyysinen homma kuin oikea muutto (paitsi jos fyysisiä palvelimia tarvitsee kantaa paikasta toiseen), mutta huomattavasti raskaampaa hommaa kuin Habbo Hotellissa sisustaminen. Virtuaalinen pakkaaminen, siirtäminen, purkaminen, siivous ja IP-osoitteen muutokset on kuitenkin aina tehtävä.

Sovellusten ja palvelimien siirtojen takana ovat myös hyvin samantyyppiset syyt kuin oikeallakin muutolla: ensimmäinen asuinpaikka, vanhan remontti tai tuhoaminen, vaihto uudelle palveluntarjoajalle sekä suurempaan tai muuten parempaan alustaan siirtyminen.

Docker ”kontteina” voisi pitää Habbo Hotellin tyhjää huonetta. Tänne sitten sijoitetaan halutut huonekalut, eli sovellukset ja muut rakennuspalikat. Kubernetes ohjaa automaattisesti näiden konttien luomista, eli jos huone syttyy tuleen, Kubernetes sammuttaa sen ja luo uuden tismalleen samanlaisen huoneen lähes viiveettä. Näin huoneessa vierailijat ohjataan uuteen huoneeseen ja kukaan ei jää ovelle turhaan koputtelemaan.

Kuva poistettu.

Jos itse joutuisin muuttamaan päivästä toiseen, tulisin hulluksi!


Myös tilanteessa, jossa huone on täynnä virtuaalisia pikkuihmisiä, Kubernetes luo uuden huoneen ja loput vierailijat ohjataan toisiin juhliin. Tämä olisi kätevä ominaisuus myös oikean elämän tupaantuliaisissa, jos kutsu on lähtenyt vahingossa turhan monelle ihmiselle!

Yhden huoneen luominen ja hallinta on suhteellisen helppoa, mutta tuskin kukaan jaksaisi Habbo Hotellissakaan luoda kymmeniä tai satoja identtisiä huoneita. Sitten kun sohva tai verhot eivät enää miellytäkään (ukkomiehet varmasti tietävät, mistä puhun!), täytyy sama muutos käydä tekemässä jokaiseen huoneeseen erikseen. Kuberneteksella ja Dockerilla muutos tarvitsee tehdä vain yhteen konttiin ja se automaattisesti muuttaa kaikkien tätä kyseistä konttia käyttävien ympäristöjen kokoonpanon.

Me Nebulalla olemme onnistuneet toteuttamaan Kubernetes-projekteja niin suurille kuin pienemmillekin yrityksille. Vielä hyvinkin vähän aikaa sitten tämä tai tämänkaltainen teknologia oli kiven alla, mutta nykyään kauttamme saatte järkevissä hinnoissa pysyvän ratkaisun, joka skaalautuu käytön mukaan.

Ikea on luonut AR-sovelluksen, jonka avulla huonekaluja voi sijoittaa omaan asuntoonsa virtuaalisesti. Vielä kun huonekalut saisi koottuakin virtuaalisesti niin silloin oikea muuttaminen olisi yhtä helppoa kuin sovellusten julkaisu Kuberneteksen avulla.

Mikäli yrityksesi on kiinnostunut toteuttamaan Kubernetes-projekteja ja tarvitsee matkalleen mukaan luotettavan kumppanin, tutustu konsultointipalveluihimme.

 

Written by
Rasmus Piipponen
Rasmus Piipponen
Key Account Manager