Blogi
Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager

Markus tekee it-alan unelmatyötä

101 tarinaa_Markus

Markus Hedenstam (kuvassa Markus memojina) oli vuonna 1999 juuri pätevöitynyt Microsoft System Certified Engineeeriksi (MCSE) aloittaessaan Soneran palveluksessa ja ura it-alalla lähti vauhdikkaasti liikkeelle kansainvälisten tehtävien äärellä.

”Tiimimme rakensi Soneran tytäryhtiöiden SmartTrustin ja Zedin ulkomaisiin toimipiteisiin työasemaympäristöjä ja verkkoyhteyksiä. Varmistimme, että maailmalla olevat Soneran toimipisteet saivat yhteydet ja talon sisäiset IT-palvelut Suomesta. Kollegani kanssa kiersimme parisen vuotta eri puolilla maailmaa, ja toimistoja nousi kuin sieniä sateella. Se oli hyvin antoisaa, mielenkiintoista ja opettavaista aikaa.”

Markuksen työt jatkuivat Soneran sisäisten IT-palveluiden tuottamisen, laitehallinnan ja tietoturvan parissa. Hän oli pilotoimassa ensimmäisiä virustorjuntaohjelmia ja testaamassa kryptausta kommunikaattoreissa. Kymmenisen vuotta sitten Markus kiinnostui toden teolla myös Applen tuotteista. ”iPhone 3 GS teki minuun suuren vaikutuksen ja iPhone oli kiihtyvyysantureineen Nokioiden rinnalla jotain ihan uutta. Ensimmäisiä iPadeja testasimme ja harkitsimme yrityskäyttöön hyvin aikaisessa vaiheessa.”

Työ Telia Inmics-Nebulalla on jatkuvaa kehittymistä

Valokuvausta ja vaativaa kuvankäsittelyä harrastava it-alan ammattilainen käytti kuvien muokkaamiseen paljon Photoshopia ja editoi videoita ja kaipasi tähän sopivia laitteita. Työssään hän pääsi kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja ja kuuli käyttäjäkokemuksia. Oikeiden laitteiden valinta omaan käyttöön oli lopulta itsestään selvää, ensin käyttöön tuli Mac ja tänä päivänä Markus editoi monet ottamansa valokuvat ja lähes kaikki videot iPadillaan.

Vuodesta 2015 alkaen Telian työntekijät ovat voineet valita käyttöönsä Macin, ja Markusta pyydettiin ottamaan vastuu Telian Macien keskitetyn hallintapalvelun käyttöönotosta sekä hallinnasta. Käyttöönotto oli manuaalista ja työlästä, mikä tarkoitti myös kallista. ”Seuraava steppi oli kehittää palvelua moderniksi, automaattiseksi ja turvalliseksi. Pystyin itse hoitamaan kaikkien Telian Macien hallinnan, kehityksen ja tuen, vaikka käyttäjiä oli organisaatiossamme satoja.”

Vaativa harjoitus Applen kumppaniksi 


Telia Inmics-Nebulalle (TIN) Markus siirtyi keväällä 2019, ja syksyllä 2019 yritys lähti hakemaan pätevyyttä toimia valtuutettuna Apple yritysjälleenmyyjänä – olla Applen ylimmän tason jälleenmyyjäkumppani.

”Teimme esityksen vakuuttaaksemme Applen organisaation miksi me olisimme heille erinomainen kumppani. Kyseessä oli erittäin vaativa harjoitus. Meidän oli todistettava nykyinen osaamisemme ja osoitettava sitoutuneisuutemme kasvaa, kehittyä ja panostaa kaikkiin Applen-palveluihin liittyviin kyvykkyyksiin. Tunne oli mahtava, kun Apple ilmoitti hyväksyneensä meidät korkeimman tason kumppanikseen. Suomessa Applella on vain toinen tämän tason kumppani meidän lisäksemme.”

Apple Business Managerina toimiva Markus vastaa yritysten välisestä kumppanuudesta. Kumppanuuden ympärille rakennetussa tiimissä on teknisten kyvykkyyksien lisäksi osaamista myynnistä, markkinoinnista ja liiketoiminnan kehittämisestä.

Markus oikoo työssään myös Maciin liittyviä väärinkäsityksiä. ”Office-ohjelmistot toimivat Applen laitteissa hyvinkin mallikkaasti. Macit eivät myöskään ole kalliita, ja kaikkea muuta kuin vaikeasti hallittavia. Mac-käyttäjät jätetään laitteen toimituksen jälkeen usein oman onnensa nojaan, mutta he ansaitsevat saman kohtelun ensimmäisen luokan kansalaisina kuin Windows-käyttäjätkin. Tämä on minun ja meidän ohjenuoramme Telia Inmics-Nebulalla tuottaessamme ja kehittäessämme Apple-palveluita.”

Monissa keskisuurissa ja suurissa yrityksissä käytetään tänä päivänä myös Macceja, mutta Applen laitteisiin ja palveluihin liittyvää todellista potentiaalia ei Markuksen mukaan aina hyödynnetä täysimääräisesti. ”Kerromme asiakkaillemme Applen ja TINin tarjoamista mahdollisuuksista, joilla saadaan yritys ja työntekijät tuotteliaiksi sekä tyytyväisiksi. Pyrimme siihen, että saamme asiakkaamme oivaltamaan mitä kaikkea he voivat tehdä Applen laitteilla ja palveluilla. Kerromme mikä edesauttaa asiakkaidemme liiketoimintaa ja luo heille kilpailuetua.”

Nykyinen työ on uran mielekkäin


Nykyistä rooliaan Markus pitää mieluisimpana tehtävänään koskaan. ”Apple Business Managerina toimiminen on lähellä sydäntäni ja saan toimia erittäin mielekkäiden tehtävien parissa. Käyttökokemus on Applen laitteilla ylivertainen ja tämä on vain korostunut korona-aikana, kun laitteiden käyttöönotto ja hallinta on aidosti paikkariippumatonta sekä modernia.”

Markus nostaa esille myös Applen suunnitteleman ja viime vuonna julkaiseman M1-järjestelmäpiirin. ”Se aloitti tietokonemaailmassa mullistuksen, jollaista ei olla nähty vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Arkkitehtuurin vaihtuminen Intelin x86:sta mobiililaitteista tuttuun ARM-arkkitehtuuriin tuo yrityksiin huimia parannuksia työnkulkuun, käyttökustannuksiin, hankintakustannuksiin sekä vihreisiin arvoihin.”

Markus näkee laitekaupan lisäksi hienoja kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia palvelupuolella. ”Meidän pitää ymmärtää asiakkaidemme liiketoimintaa ja tarjota laadukkaat ja juuri heille sopivat ratkaisut. Kumppanuutemme Applen kanssa tarjoaa meille tähän todella hyvät mahdollisuudet. Meillä on paljon potentiaalia tuottaa asiakkaillemme yhä laadukkaampia palveluita.”

Läheisimmät ystävänsä ja jopa vaimonsa Markus on muuten löytänyt työpaikaltaan.

Lue lisää

 

Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager