Blogi

Microsoft Ignite – uudistukset, parannukset ja katse tulevaan

microsoft ignite 2020

Virtuaalisten konferenssien sarja jatkui tällä kertaa erityisesti tekniselle väelle suunnatulla Ignite-tapahtumalla. 

Alun perin tapahtuma oli tarkoitus järjestää aika lailla näillä main aikataulullisesti, mutta virtuaalisuuden sijasta New Orleansissa. Tilanne maailmalla siirsi kuitenkin tämänkin tapahtuman muiden mukana virtuaaliseksi. Ignite on perinteisesti se paikka, jossa Microsoft kertoo uutuuksistaan ja lyö maailmalle nähtäväksi, mihin suuntaan se on palveluita ja tuotteitaan viemässä. Se onkin tietoa tulevaisuudesta janoavalle paras paikka luoda ja kehittää oman organisaation strategiaa pilveistämisen osalta.

Igniten perinteitä kunnioittaen alkuun ääneen pääsivät Microsoftin johdon Keynote-puhujat. Näissä puheissa korostetaan usein monimuotoisuutta, ihmisten tärkeyttä ja kerrotaan isoista uusista asioista ja myös analysoidaan mennyttä. Aloitusvuoron sai tälläkin kertaa Satya Nadella, joka keskittyi omassa puheenvuorossaan täydentämään jo aikaisemmilta vuosilta tuttua Tech Intensity -termistöä. Pääpaino oli siinä, että meidän pitää entistä enemmän oppia hyödyntämään teknologiaa ja samalla muistaa myös sitä hyödyntävät ihmiset. 

Microsoft tuntee kuulijakuntansa mainiosti ja aloittikin koko esittelyn mielenkiintoisesta suunnasta, nimittäin esittelemällä Microsoft Flight Simulator -simulaattoriperheen uusimman tulokkaan, joka on ollut muutaman viikon saatavilla. Syy tähän esittelyyn oli se, että Flight Simulator hyödyntää laajasti Azuressa saatavilla olevia palveluita ja Microsoft halusi näyttää mihin kaikkeen teknologia nykyään pystyy. Se sama teknologia, joka on kaikkien asiakkaiden saatavilla. 

Satyan jälkeen vuorossa oli Microsoft 365 tuoteperheen johtaja Jared Spataro, joka keskittyi erityisesti moderniin työskentelyyn ja työn tuottavuuteen. Luonnollisesti tässä maailman tilanteessa analysointiin paljon mennyttä, mutta otettiin katse myös tulevaan. Microsoft on nyt ottanut isoksi teemaksi tuottavuuden ja ennen kaikkea siihen liittyvän ihmisten hyvinvoinnin. 

Poikkeava tilanne, joka edelleen jatkuu, pakotti monet työskentelemään keväällä uudella tavalla. Tilanne on näkynyt ihmisten jaksamisessa ja hyvinvoinnissa. Microsoftin kaltaisen suuryrityksen viesti oli selvä, jatkossa yritysten pitää yhä enemmän muistaa huolehtia työntekijöidensä hyvinvoinnista. Tuottavuus ei ole pelkästään työtä, vaan myös sitä, että ihmiset saavat levättyä riittävästi ja pysyvät kunnossa. 

Jared käyttikin asiasta termiä ”Sustainable productivity” eli kestävä tuottavuus, jossa myös ihmiset otetaan selvemmin huomioon. 

Koska Igniten kaltainen tapahtuma kerää niin valtavat määrät julkaisuja, jotka koskettavat koko Microsoftin julkista pilvipalvelua, on niitä aivan liikaa, jotta kaikki voitaisiin käydä tässä lävitse. Nostammekin siis yleisiä teemoja ja huomioitamme asioista. Mikäli haluat kuulla tarkempaa tietoa julkaisuista, kannattaa suunnata lukemaan Microsoft Book of News.

Microsoft kertoi suoraan tilaisuudessa, että keväällä tapahtunut räjähdysmäinen kasvu palveluiden käytössä oli sellainen, johon he eivät olleet osanneet lainkaan varautua. Vaikka koko pilviympäristö on rakennettu elastiseksi, oli erityisesti Azuren kapasiteetin kasvattaminen nopeasti erinomainen suoritus. 

Microsoft 365 -palvelun osalta kantava teema on ollut jo pitkään yhdessä tekeminen ja fiksu työskentely. Tätä linjaa jatkaa jatkossa myös Teams, joka nousee koko ajan isompaan rooliin ekosysteemisessä. Keväällä Microsoft keskittyi parantamaan erityisesti kokouskokemusta ja sama linja jatkuu myös loppuvuodesta. Saataville on tulossa muun muassa uusia mahdollisuuksia kokousten hallintaan, mahdollisuus lisätä kolmannen osapuolen sovelluksia osaksi kokouksia ja ennen kaikkea tehdä kokouksista monella tasolla toimivampia. Myös paljon toivotut breakout roomsit ovat vihdoinkin lokakuussa tulossa saataville! 

Laitepuoli ja Teams lähentyvät entisestään ja jatkossa Teams Room -tuoteperheeseen tulee uusia tuotteita ja kokonaan uusia tuoteperheitä useilta valmistajilta. Teams hiipii osaksi tietotyöläisten arkea ja modernia kokouskokemusta. 

Näiden lisäksi myös Teams saa uusia sovelluksia, ominaisuuksia ja mahdollisuuksia ennen kaikkea sovelluskehittäjille. Esimerkiksi jatkossa haku paranee ja alkaa hyödyntämään vahvaa Microsoft Search -hakumoottoria. Jos siis olet kokenut tuskaa Teamsin haun kanssa, on tähän tulevaisuudessa luvassa paljon parannuksia.

Sharepoint ja OneDrive ovat saaneet myös paljon uutta konepellin alle ja sitä kautta parannuksia esimerkiksi suorituskykyyn. Intranet alustana Sharepointtia pitävien kannattaa pitää loppuvuodesta silmät auki, sillä muun muassa uutisiin, Teamsin yhteispeliin ja navigointiin on luvassa paljon uutta ja kivaa. 

Ilman uudistuksia eivät jääneet myöskään muut Microsoft 365 -palvelut. Esimerkiksi sovelluksiin on tulossa paljon parannuksia, ulkoasupäivityksiä ja kokonaan uuden logiikan on saamassa videoille tarkoitettu Stream-palvelu, jonka ulkoasu ja toiminta ovat uudistumassa täysin. Tämän jälkeen videoiden jakaminen organisaation ulkopuolelle tulee myös mahdolliseksi. 

Tietoturvan osalta oli odotettavissa paljon ja niin sieltä myös tulikin. Uusia ominaisuuksia, parantuvia uhkien hallintaa ja havaitsemista ja ennen kaikkea uudistuvia nimeämiskäytäntöjä. Jatkossa käytännössä nimittäin ATP-tuoteperheen tuotteet tiputtavat ATP-nimen pois ja tulevat osaksi Defender-sarjaa. 

Yleisesti Microsoft vahvisti jälleen sen, mikä on kaikilla ollut tiedossa. Alustan kehitykseen on sitouduttu ja sitä halutaan myös jatkaa vahvasti jatkossa. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että jokaisen asiakkaan on hyvä pohtia, miten muuttuvassa maailmassa pärjää ja tarvittaessa kysyä vaikkapa neuvoja. Pilvipalvelut kuuluvat nykyään osaksi jokaisen yrityksen toimintaa ja ne tulee huomioida niin suunnittelua kuin budjettia tehtäessä. 

Haluatko kuulla lisää Microsoftin palveluista? 

Järjestämme webinaarisarjan, Hallittu Microsoft 365 -ympäristö, jossa kerromme kuinka otat kaiken tehon irti investoinneista, miten huolehdit, että ympäristö on turvallinen loppukäyttäjille ja kuinka rakennat käytäntöjä jatkuvaan tietoturvan hallintaan. Ilmoittaudu mukaan webinaareihin ja kuule lisää:

Ilmoittaudu mukaan