Blogi

Microsoft Inspire 2021 kohokohdat - Mitä uutta on luvassa?

inspire_blog_0

Vuoden virtuaalisella konferenssimatkalla ehdittiin jo puoleen väliin. Tällä kertaa vuorossa oli erityisesti Microsoft-kumppaneille suunnattu Inspire-konferenssi. Perinteisesti tässä konferenssissa kerrotaan Microsoft-maailman onnistumisista ja käydään lävitse uusia mahdollisuuksia kumppaneille avustaa asiakkaitaan pilvimatkalla.

Inspire tarjoaa myös hieman vinkkejä tulevasta kaikille Microsoft 365 -ekosysteemiä hyödyntäville. Tulevaisuuden haasteet ovat tällä hetkellä globaalisti yhteisiä ja erityisen korkealla sijalla on työntekijöiden kokemuksen parantaminen ja kehittäminen. Monessa yrityksessä pohditaan keinoja ja tapoja varmistaa turvallinen paluu toimistolle, huomioiden kuitenkin yhdessä työskentely hybridityön maailmassa. 

Yksi tulevaisuuden työelämän ratkaistavista haasteista on se, miten tarjota työntekijöille mahdollisuus työskennellä mahdollisimman joustavasti ajasta, paikasta ja työvälineestä riippumatta. Kaikki tämä pitäisi pystyä tarjoamaan niin, että tietoturvan osalta ei tarvitse tehdä yhtäkään kompromissia. Tulevaisuuden työ monipuolistuu ja työskenteleminen mahdollistuu melkein mistä tahansa, oltiin siihen valmiita tai ei. Tämä on ennen kaikkea mahdollisuus yrityksille ja sellaisena siihen kannattaa myös suhtautua. 

Ratkaisuksi tähän haasteeseen tulee jatkossa tarjolle Windows 365, joka käytännössä tarkoittaa pilvipohjaista Windows-työasemaa. Tässä mallissa tietoturvallinen työasema niillä tutuilla sovelluksilla ja pääsyillä voidaan tarjota minne tahansa. Windows 365 olikin yksi Inspiren mielenkiintoisimmista julkaisuista.

inspire_blog_1

Aivan uusi ei kuitenkaan Windows 365 ole, vaan se jakaa paljon yhteistä jo pari vuotta tarjolla olleen Azure Virtual Desktopin (aiemmin Windows Virtual Desktop) kanssa. Suurimpana erona on se, että toisin kuin Azure Virtual Desktop on Windows 365 suunnattu kaiken kokoisille yrityksille. Sen käyttöönotto ei edellytä monimutkaisia konfiguraatioita, vaan kaikki saadaan tehtyä tutuilla työkaluilla. Windows 365:n yhteydessä osa taakasta on Microsoftin kannettavana, jolloin sitä hyödyntävä yritys voi keskittyä oleelliseen eli palvelun hyödyntämiseen. 

Jatkossa pilvipohjaisen työaseman luominen ja hallinta käy niillä tutuilla työkaluilla, joihin jo moni Cloud First tai Full Cloud malliin siirtynyt on päässyt tutustumaan. Kustannusten osalta Windows 365 toimii melko lailla samalla tavalla kuin Microsoft 365 -lisensointi, joten kustannukset on helposti ennustettavissa ja otettavissa mukaan IT-budjettiin. 

Tulevaisuudessa kilpailtaessa osaavasta työvoimasta tulee työn tekemisen tavat ja mahdollisuudet olemaan merkittävä kilpailuvaltti. Varsinkin tässä valossa, Windows 365 on erittäin mielenkiintoinen paketointi, jota kannattaa pitää silmällä. Toistaiseksi tuosta on saatavilla kokeiluversio ja ominaisuuksien puolesta lisää mahdollisuuksia on odotettavissa loppuvuoden aikana, jolloin toteutuksia on mahdollista luoda myös pelkästään Full Cloud -mallissa. 

inspire_blog_2

Windows 365 tähtää perinteisistä työasemista tuttuun käyttökokemukseen, tarjoten sen kuitenkin laiteriippumattomasti. Käyttö edellyttää käytännössä vain selainta ja internet-yhteyttä. Näiden kahden löytyessä on turvallinen pääsy yrityksen datoihin ja järjestelmiin taattu. Microsoft kutsuukin Windows 365 fiksusti hybridi Windowsiksi, joka on luotu hybridimaailmaan. 

Microsoft Teams sai myös paljon näkyvyyttä ja sen osalta keskityttiin erityisesti siihen, miten jatkossa työntekijöiden tarvitsemat työkalut ja data tuodaan osaksi Teamsia. Tästä hyvänä esimerkkinä on Dynamics 365 ja Teamsin yhteispeli. Jatkossa Dynamics 365:n tietojen muokkaaminen ja katselu onnistuu suoraan Teamsin sisällä maksutta. Eli tiedot saadaan näkyviin ja käytettäväksi myös käyttäjille, joilla ei ole Dynamics-lisenssiä. Tämä avaa paljon uusia mahdollisuuksia siihen, miten Dynamics 365 toteutuksia yrityksissä hyödynnetään. 

Yleisesti Teamsin integraatiot ovat sellaisia, että niitä olisi hyvä pitää silmällä yrityksissä. Se mitä Microsoft tekee omien tuotteidensa välillä antaa hieman suuntaviivoja siihen, mitä on odotettavissa. Tulevaisuuden suunta on selvä, jatkossa enemmän ja enemmän sovelluksista ja toiminnallisuuksista halutaan tuoda suoraan käytettäväksi Teamsin sisällä. 

inspire_blog_3

Integraatioiden hyödyntäjäksi hyppää myös Microsoft Viva, jonka osalta julkaistiin uusia kumppanuuksia, joissa työntekijäkokemukseen liittyvät sovellukset saadaan tuotua suoraan Teamsin sisään.

Teamsia jo hyödyntäville tai sen laajamittaista käyttöönottoa suunnitteleville Inspiren tärkein anti olikin juuri integroinnit. Tulevaisuudessa kannattaa seurata tarkasti edistysaskelia, joita on odotettavissa erityisesti työntekijäkokemukseen ja eri sovellusten yhteispeliin. Tulevaisuuden sovellushankinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miten käyttö saadaan osaksi niitä päivittäisessä käytössä olevia työkaluja. Maailma muuttuu, työn tekemisen tavat kehittyvät ja samalla meidän pitää uskaltaa vaatia käytössä olevilta työkaluilta enemmän.