Blogi
Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager

Mullistava M1 Mac

Markus blogi m1

Silloin tällöin teknologia ottaa aimo harppauksen eteenpäin.

Ensimmäiset henkilökohtaiset tietokoneet, Internetin laaja käyttöönotto ja ensimmäiset iPhonet eivät olleet vain mielenkiintoisia ja hyödyllisiä asioita, ne kaikki muuttivat koko IT-teollisuutta ja haastoivat kilpailijat ja kilpailun uusiin ulottuvuuksiin.

M1_chip

Applen uusi M1 siru on yksi näistä käännekohdista.

Kesällä 2020 Apple ilmoitti että se tulee luopumaan Intelin prosessoreista ja siirtymään seuraavan kahden vuoden aikana kokonaan Applen itsensä suunnittelemaan prosessoriin ja järjestelmäpiiriin (SoC, System on a chip). Samalla Apple ilmoitti, että Intel X86 -pohjainen prosessoriarkkitehtuuri vaihtuu iPhoneista ja iPadesta tuttuun ARM-pohjaiseen arkkitehtuuriin. Ensimmäinen Apple-suoritin kantaa nimeä M1. 

Viime vuoden loppupuolella Apple aloitti M1 Maccien esiinmarssin kolmella uutuudella – M1 Macbook Air, Macbook Pro ja Mac Mini.

Mallia on siis otettu Applen omista iPhonien ja iPadien mobiilipiireistä, joissa yhteen siruun ja yhteen pakettiin on upotettu useita tietokoneen tärkeimpiä komponentteja, kuten:​​​

 • CPU — Keskusprosessorin 
 • GPU — Grafiikka prosessorin 
 • Kuvankäsittelypiirin (ISP), Digitaalisen signaaliprosessorin (DSP), Tekoälykiihdyttimen (NPU, Tietoturvallisen lisäprosessorin (Secure Enclave) yms..., 
 • Sekä yhtenäisen muistin (Unified Memory), jolla mahdollistetaan näiden ja muiden piirien tiedon vaihtaminen hyvin nopeasti.

M1 MacBook Air tarkoittaa käytännössä

 • Ohuin ja kevein Applen kannettava
 • Prosessori on jopa 3,5 kertaa nopeampi
 • Näytönohjain 5 kertaa nopeampi
 • Jopa 18 tunnin akunkesto
 • Ääntä ei kuulu, sillä tuuletinta ei ole

Tälläinen hyvin spesifinen järjestelmäpiiri (system-on-chip) mahdollistaa nopeat yhteydet eri komponenttien välillä. M1:ssä on Applen mukaan maailman nopein keskusprosessori sekä maailman nopein grafiikkapiiri, jotka ovat samalla muita PC-suorittimia huomattavasti vähemmän virtaa kuluttavia.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Apple tekee perustavaa laatua olevan muutoksen laitteissaan. Vuonna 2005 Apple ilmoitti että se siirtyy IBM:n toimittamista PowerPC-prosessoreista Intelin prosessoreihin. Syy muutokseen oli silloin, yli 15 vuotta sitten, sama kuin se on nyt - Teho / Watti. Halutaan enemmän tehoa ja pienempää virrankulutusta. Apple on myös nähnyt ARM arkkitehtuurin hyödyt ja mahdollisuudet jo varhain omien iPhonien ja iPadien järjestelmäpiirien (SoC) tuotekehityksessä.

Mitä tämä sitten tarkoittaa käyttäjälle ja mitä se tarkoittaa yrityksille?

 • Oletko koskaan pystynyt tai uskaltanut lähteä yhden päivän työmatkalla ilman laturia? Uusi M1 Macbook mahdollistaa aidosti tämän kun puhutaan perus tietotyöläisen tarpeista ja modernista työasema-ympäristöstä. 
 • Onko tietokoneesi ollut joskus sylissä niin kuuma, että se on siirrettävä muualle? Onko online-palaverin aikana tietokoneen jäähdytystuuletin lähtenyt käyntiin ja kohta pitää etsiä laturin piuhaa koneeseen. Vai onko joskus vain joku ohjelma hidastunut huomattavasti ja ainoa ratkaisu on ohjelman sammuttaminen ja käynnistäminen uudelleen jotta ohjelmaa pystyy taas sulavasti käyttämään.

On kyseessä sitten Intel-pohjainen ohjelma, joka asennetaan M1 Macciin Rosetta-käännöspalvelun läpi tai natiivi M1 Mac -ohjelma, nuo yllä mainitut ongelmat ovat omasta kokemuksesta tuttuja ja nyt historiaa M1 Macin kanssa. Esim. Microsoft Office -tuotteiden koodipohja muuttui jo viime vuoden puolella Intel-pohjaisesta koodista Universaaliin koodi-pohjaan joka ennestään paransi Office-tuotteiden käyttökokemusta.

Yrityksille M1 Mac tuo selvästi tehokkaamman laitteen kuin ennen joka samalla käyttää vähemmän virtaa. Omassa käytössä työpäivän päätteeksi minulla on usein yli 50 % akkua jäljellä - tälläistä en ole koskaan aiemmin kokenut kannettavan tietokoneen kanssa.

M1 Mac tuo laitehankinnassa, työnkulussa ja käyttökuluissa suoria säästöjä ja sen päälle tyytyväisempiä ja tehokkaampia käyttäjiä.

Yritykset mitkä ovat harkinneet Macceja aiemmin tai miettivät tällä hetkellä tulevia IT-hankintojaan ja investointejaan, tämä on merkittävä aika ja paikka arvioida asia tarkasti, jotta oma sijoitus ja laitteet kestävät aikaa mahdollisimman hyvin ja pitkälle.

Tämä on myös loistava paikka arvioida omat IT palvelut sekä politiikat ja astua aidosti modernien, joustavien ja käyttäjäystävällisten IT-palveluiden ääreen, jotka toimivat missä ja milloin vain.

Tässä muutoksessa ja kehityksessä me olemme mielellämme mukana - luodaan yhdessä Applen alaa mullistavilla M1-Maceilla ja Telia Inmics-Nebulan Apple-palveluilla yrityksellenne ja käyttäjillenne paras mahdollinen käyttäjäkokemus ja IT-palvelut.

On myös hyvä huomata, että tämä on alku ja olemme nyt vasta kuulleet alkutahdit, mitä Apple tulee meille julkaisemaan ja näyttämään seuraavien parin vuoden aikana. 

Katso esittelyvideo uudesta M1 Macista

Mitä uusi Apple M1 prosessori tuo lisää?

 

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä

Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager