Telia Inmics-Nebula on yhdistynyt Telia Finlandiin ja Telia Cygateen 31.10.2023 – tulemme sulkemaan Telia Inmics-Nebulan sivuston loppuvuoden aikana.
Näin valmistaudut Microsoft lisenssimuutokseen
Microsoftin lisenssimuutos vaikuttaa tuhansiin yrityksiin. Yrityslisenssien hinnat nousevat ja sopimukset pitenevät, mutta samalla monet palvelut laajenevat. Asiantuntijamme kertovat, kuinka yrityksesi selviää muutoksesta mahdollisimman sujuvasti.
Microsoft on korottamassa Office 365 - ja Microsoft 365 -pilvipalveluiden hintoja ja muuttamassa lisenssien sopimusmalleja. Päiväkohtainen hankintamalli ja vanha Legacy CSP -lisenssi jäävät historaan.

Kyseessä on poikkeuksellinen muutos ja ensimmäinen Office-tuotteiden merkittävä hinnankorotus yli kymmeneen vuoteen. Telia Inmics-Nebulan Solutions Sales Manager Hanna Kivisen mukaan se on näkynyt myös asiakkaiden reaktioissa.
”Tietoa oli aluksi niukasti saatavilla, ja asiakkaidemme oli hankala ymmärtää, mitä on tapahtumassa. Asiakkaat kaipaavat hyvin konkreettisia ohjeita siihen, kuinka he hoitavat muutoksen fiksusti”, hän sanoo.
Offering Manager Fredrik Slotten mukaan on jo nähtävissä, että suurin osa yrityksistä valitsee vuoden mittaisen lisenssisopimuksen. Maaliskuun alusta lähtien tarjolle tulee vielä pidempiä, kolmen vuoden mittaisia sopimuksia.
”Joustavuus säilyy, sillä kuukausisopimuksia voi yhä tehdä. Jos yritykseen tulee esimerkiksi paljon kausityöntekijöitä, tai se vasta aloittelee toimintaansa, kuukausisopimus mahdollistaa lisenssimäärien nopeat muutokset. Sopimusmalleja voi myös yhdistellä.”
Osaavan kumppanin rooli korostuu, kun sopimusten vuosipäivistä ja suunnitelmallisuudesta tulee yhä tärkeämpiä ja sopimuksia voi muuttaa vain kerran vuodessa.
”Nyt on hyvä hetki suunnitella tuoteratkaisuja kokonaisvaltaisesti ja myös tulevaisuutta ajatellen, ja sopia läpikäynti kanssamme mahdollisimman pian. Kartoitamme yhdessä organisaation kanssa, ovatko lisenssit sopivat, ja tarvitseeko tietoturvaan tai laitehallintaan tehdä muutoksia. Autamme uusien ominaisuuksien käyttöönotossa”, Hanna Kivinen sanoo.
Vaikka muutos tuottaa ylimääräistä hallinnollista työtä, siinä on myös hyviä puolia.
”Muun muassa tuotteiden virustorjuntaan on tullut uusia ominaisuuksia, joilla voi korvata kolmannen osapuolen lisenssejä tai muita palveluita. Esimerkiksi Microsoft 365 Business Premiumiin tulee maaliskuun alussa mukaan päätelaitteen suojauspalvelu Microsoft Defender for Business”, Fredrik Slotte kertoo.
tärkeimpiä kysymyksiä ja vastauksia

Mitä muutoksia Microsoftin lisenssimuutos tarkoittaa?
Microsoft 365 -pilvipalveluiden hinnat nousevat, päiväkohtainen lisensointi poistuu ja sopimukset uusitaan lähtökohtaisesti vuoden mittaisiksi. Vuoden aikana tilausta ei voi perua tai lisenssitasoa laskea, mutta käyttäjämäärää voi nostaa.
Tarjolla on vastedes joko vuosi- tai kuukausitilauksia. Hankintamalleja on kaksi: 1 tai 3 vuotta kestävät vuosisopimukset sekä kuukausisopimukset. Niitä voi myös yhdistää, jos esimerkiksi yrityksen eri yksiköissä on erilaisia tarpeita tai jos työntekijämäärää ei muutoin pystytä tarkasti ennustamaan vuoden päähän.
Mitä Microsoft 365 -tuotteita muutos koskee? Miten Microsoft Cloud Solution Provider (CSP) -ohjelma muuttuu?
Käytössä ollut Cloud Solution Provider (CSP) -lisenssien hankintamalli vaihtuu New Commerce Experience (NCE) -tilausmalliin.
Hinnoittelun ja sopimusten muutokset koskevat kaikkia Office 365 -sarjan E1-, E3- ja E5-palvelupaketteja sekä Microsoft 365 Business Basic - ja Business Premium -paketteja.
Milloin Microsoft Cloud Solution Provideria koskevat muutokset astuvat voimaan?
Tuotteiden hinnat nousevat 1.3.2022. Kaikki maaliskuun jälkeen tehtävät uudet tilaukset ja uusintatilaukset siirtyvät uuden hinnoittelun piiriin. Jos vuosilisenssin uusii helmikuun 2022 aikana, nousevat sopimushinnat vasta helmikuussa 2023.
Kuinka paljon Microsoft 365 -tuotteiden hinnat nousevat?
Hinnat vaihtelevat sopimuksen mukaan. Keskimäärin hinnat nousevat noin 10–20 prosenttia. Kuukausitilausten hinnat nousevat eniten, 20 prosenttia.
Miksi Microsoftin lisenssimuutos tehdään?
Muutoksen taustalla on Microsoftin halu yhdenmukaistaa eri tuotelisenssien sopimusmallit ja ohjata asiakkaita tekemään pidempiä sopimuksia. Vuosisopimukset ovat edullisempia kuin kuukausituotteet ja sitouttavat asiakkaan suunnittelemaan tuotehankintoja kokonaisvaltaisemmin.
Mitä nyt kannattaa tehdä, jos yrityksen käytössä on Microsoft CSP -hankintamalli?
Ole mahdollisimman pian yhteydessä omaan Telia Inmics-Nebulan yhteyshenkilöösi, jotta ehdimme suunnitella ajoissa yrityksesi tarpeita vastaavat uudet ratkaisut. Jos yrityksesi haluaa säilyttää vanhan hintatason, uuteen sopimukseen pitää siirtyä vielä helmikuun aikana. Saat helmikuussa otetuista Microsoftin lisensseistä viiden prosentin alennuksen seuraavaksi 12 kuukaudeksi.
Nyt samalla on hyvä käydä läpi, ovatko yrityksen lisenssit sopivalla tasolla, ja vastaavatko palvelut muutenkin yrityksen tarpeita. Asiantuntijamme auttavat oikeiden tuotteiden ja palveluiden löytämisessä.
Onko muutoksessa hyviä puolia?
Monilla yrityksillä on paljon lisenssejä ja ohjelmia, joiden käyttöaste on matala. Viimeistään nyt kannattaa kääntyä osaavan kumppanin puoleen, joka auttaa ottamaan parhaat tehot irti yrityksen lisensseistä ja palveluista. Asiantuntijamme Telia Inmics-Nebulalla auttavat sovittamaan lisenssit oikealle, käyttöä vastaavalle tasolle. Se voi lopulta jopa laskea kustannuksia, jos turhat palvelut karsitaan pois.
Lue Fredrik Slotten blogikirjoitus lisenssimuutoksista:
https://www.inmicsnebula.fi/fi/blogi/mita-microsoftin-lisenssimuutokset-tuovat-tullessaan
Askarruttavatko tulevat lisenssimuutokset? Etsitkö vielä yrityksellesi sopivaa ratkaisua ja kaipaatko tietoa siitä, miten muutokset vaikuttavat yrityksesi käyttämiin palveluihin? Ota yhteyttä asiakasvastaavaasi tai myyntiimme tai suoraan Hanna Kiviseen.
Hanna Kivinen
Solution Sales Manager
044 0771295
hanna.kivinen@inmicsnebula.fi.