Blogi
Written by
Telia Inmics-Nebula Henrik Staven
Henrik Staven
Head of Sales

Neljä käyttötapausta Edge Computingiin eli reunalaskentaan

Henrik Staven, Telia Inmics-Nebula

Edge computingin ennustetaan nousevan lähivuosien suureksi it-trendiksi. Mitä edge computing tarkoittaa ja mihin käyttötarkoituksiin se oikein soveltuu?

Termin edge computing jokseenkin vakiintunut suomennos on reunalaskenta, mutta todellisuudessa edge computing pitää sisällään myös toisen näkökulman, edge locationin.

Edge location antaa globaalisti toimiville yrityksille mahdollisuuden viiveettömään datansiirtoon. Käytännössä kyseessä on tilanne, jossa yrityksen liiketoiminnan kannalta tärkeät verkkosisällöt ja -palvelut hallinnoidaan edelleen pääpalvelimelta, mutta datan prosessointi hajautetaan muillekin palvelimille. Näin loppukäyttäjät pääsevät nauttimaan viiveettömästä tiedonsiirrosta kaikkialla maailmassa.

Reunalaskenta puolestaan tarkoittaa IoT-laitteiden keräämän datan prosessointia mahdollisimman lähellä datan keräyspaikkaa.

Seuraavaksi esittelen neljä käyttötapausta edge computingiin.
 

1. Peliteollisuus

Nykypäivänä verkkopelaajat vaativat viiveettömyyttä, jotta pelitapahtumat etenevät jouhevasti ja muiden pelaajien toiminnasta saadaan reaaliaikainen tieto. Edge locationin avulla suomalainen pelivalmistaja voi varmistaa, että pelin prosessointi tapahtuu loppukäyttäjästä katsottuna lähimmällä mahdollisella palvelimella ja pelaajat ympäri maailmaa nauttivat pelikokemuksesta.


2. Videomainonta

Videomainonta on koko ajan suositumpi markkinointitapa. Samaan aikaan videon katselukokemukselta odotetaan samaa viiveettömyyttä kuin verkkopeleiltä.

Eräs globaalisti toimiva suomalainen asiakkaamme halusi julkaista videomainoksen yhdysvaltalaisen median verkkosivuilla. Jos yhdysvalloista käynnistetyn videomainoksen syöte olisi lähtenyt pyörimään Suomesta, sen lataamiseen olisi kulunut useita sekunteja. Monelle katsojalle tämä olisi liikaa ja video jäisi katsomatta. Pahimmillaan potentiaalisia asiakkaita saattaisi valua yrityksen hyppysistä.

Edge location -ratkaisu mahdollisti videon syötteen tuomisen paikalliselle palvelimelle, jolloin myös video latautui katsojalle saman tien.

 

3. Globaalisti toimivat B2B-yritykset

Edge location on loistava ratkaisu globaalisti toimivalle yritykselle, jolla on tarve jakaa tiedostoja ympäri maailmaa, mutta hallinnoida niitä edelleen paikallisesti. Hajauttamalla tiedostojen jakelu, data saadaan näppärästi skaalattua lähemmäs etäkonttoreita, joissa sen varsinainen työstäminen tapahtuu. Asiakkaistamme esimerkiksi Kemppi on hyödyntänyt edge locationia tähän tarkoitukseen.

 

4. Valmistava teollisuus

IoT-laitteet ovat arkipäiväistyneet valmistavassa teollisuudessa. Nopeuttaaksemme niiden keräämän datan prosessointia, olemme toteuttaneet teollisuuden aloilla toimiville asiakkaillemme reunalaskennan ratkaisuja. 

Toisinaan IoT-laitteet käyttävät sensoreiden keräämää dataa vain oman toimintansa määrittämiseen. Usein laitteen on tehtävä päätökset sekunneissa, jolloin myös datan prosessoinnin on tapahduttava yhtä nopeasti.

Reunalaskennan myötä IoT-laitteen keräämää dataa ei ole enää pakko siirtää palvelimelle ja datan prosessointiin kuluva aika pienenee. Samalla varmistutaan, että pilvipalveluun varastoidaan vain bisneskriittisin data, jota hyödynnetään yrityksen myöhemmässä raportoinnissa.


Edge computing tarjoaa joustavuutta

Liiketoiminnan kannalta edge computing on usein fyysistä palvelinta parempi ratkaisu. Siinä missä fyysisen palvelimen käyttöönottoon voi kulua jopa viikkoja, edge location saadaan pystyyn minuuteissa. Kyseessä on helposti hallittava ja joustava ratkaisu, joka tarvittaessa skaalautuu nopeasti myös alaspäin.

Edge location ja reunalaskenta eivät myöskään ole toisiaan poissulkevia, vaan yritys voi hyödyntää liiketoimintansa tukena molempia ratkaisuja. Esimerkiksi markkinointitiimi saattaa saada suurimman hyödyn edge locationista, kun taas saman yrityksen tuotantoyksikkö paikallisesti toteutetusta reunalaskennasta. 

Mahdollisten edge computing -käyttökohteiden kirjo on siis laaja. Sopivaa toteutusta mietittäessä keskiöön onkin nostettava haaste, johon ratkaisua etsitään. Siksi kaikkien ratkaisujemme pohjana on tiivis yhteistyö asiakkaan kanssa: yhdessä määrittelemme heidän liiketoiminnan tarpeet ja etsimme parhaan mahdollisen ratkaisun kasvun tueksi.


Katso videolta kiteytys reunalaskennasta


Janoatko vielä lisää tietoa? KATSO Edge Computing -webinaarin tallenne

Kiinnostaako Edge Computing ja sen käyttötarkoitukset? Suosittelemme tutustumaan Edge Computing -webinaariimme.

Katso webinaari

 

 

Written by
Telia Inmics-Nebula Henrik Staven
Henrik Staven
Head of Sales