Blogi

Nykytyön pahin vihollinen vaanii kaikkialla – kärsitkö sinäkin IT-stressistä?

Salasana hukassa, ohjelma kaatuu tai ei käynnisty, presentaatioteknologia pettää, virus iskee koneeseen… Aika tavallista varsinkin tietotyöläisille. Ja sekös stressaa, ihan tutkitusti.

Teknologiayhtiö Barcon tilaaman tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä koki merkittävää stressiä, kun oikutteleva teknologia häiritsi liiketapaamista. Osallistujien syke nousi pahimmillaan 179 lyöntiin minuutissa leposykkeen ollessa tavallisesti 60–80 lyöntiä minuutissa. Kuulostaako tutulta?

Olemme nimenneet ilmiön IT-stressiksi.

NYKYTYÖN PAHIN VIHOLLINEN VAANII KAIKKIALLA – KÄRSITKÖ SINÄKIN IT-STRESSISTÄ?

 

IT liittyy kaikkeen ja on KRIITTISTÄ

Vähäisimmillään IT-stressissä on kyse kiusallisista tilanteista, mutta toisessa ääripäässä ovat katastrofit. Silloin puhutaan ajanvarausjärjestelmän käyttökatkosta vuoden kuumimpana sesonkina, pitämättä jääneestä asiakastilaisuudesta, kadonneesta kirjanpidosta tai internetiin vuodetuista asiakastiedoista.  

IT on kehittynyt kymmenen vuoden aikana valtavasti tehden työstä paljon nopeampaa ja helpompaa. Samalla sen merkitys koko taloudelle ja yhteiskunnalle on kasvanut vielä enemmän. Lähes kaikki tapahtuu tietotekniikkaa hyödyntäen, puhuttiinpa sitten liiketoiminnasta, politiikasta tai arkiasioiden hoitamisesta.

Koska kaikki on nykyään niin riippuvaista tietotekniikasta, on yksittäisen ihmisen todennäköisyys tuottaa katastrofi kasvanut. Sellaisen aiheuttamiseen tarvitaan usein vain harkitsematon napin painallus. 

Ei siis ole ihme, että IT aiheuttaa stressiä. Asialle voi onneksi tehdä paljonkin.

Oikeat työkalut ja tukipalvelut pitävät IT-stressin kurissa

Ensimmäinen askel IT-stressin poistamisessa on valita tietotekniikkaan oikea kumppani, joka jakaa saman ymmärryksen tietotekniikan tärkeydestä ja ymmärtää, että tietotekniikka on osa asiakkaan liiketoimintaa. Tärkeää on myös saumaton kokonaisuus ja oikeat tukipalvelut.

Otetaan esimerkki tietotyöläisen toimistoinfrasta. Toimistoinfrassa on tärkeää, että yrityksessä jokainen käyttää samoja tai vähintään yhteensopivia ohjelmia. Kaikkien tiedostojen tallentaminen pilveen (tai edes varmuuskopion säännöllinen ottaminen niistä dokumenteista omalla työpöydällä – kyllä, juuri niistä!) sekä sujuvan yhteistyön varmistaminen oman henkilöstön ja kumppaneiden välillä tulisi olla jo itsestäänselvyys, vaikka näin ei toki aina ole.

Tietoturvasta ei enää nykypäivänä voi tinkiä: käytät varmaan jo joka palvelussa eri salasanaa, huolehdit että kaikki ohjelmistot ovat ajan tasalla ja päivität tietoturvaohjelmat? Kommunikointiin ja yhteistyöhön sekä sisäisesti että sidosryhmien kanssa löytyy vaikka mitä työkaluja. Teams ja vastaavat pikaviestimet auttavat kommunikoimaan ketterästi ajasta ja paikasta riippumatta. Samalla ne vähentävät kommunikointiin liittyvää stressiä huomattavasti.