Blogi

Parhaat tärpit AWS Re:Invent 2019 -huippuseminaarista

AWS re:inventAWS re:Invent -huippuseminaari kokosi jälleen massoittain teknologiaintoilijoita Las Vegasin palmujen katveeseen. Tällä kertaa se mitä Vegasissa tapahtuu ei suinkaan jää sinne, sillä lähetimme paikan päälle pilvikonsulttejamme keräämään parhaimpia tärppejä uusimmista julkaisuista. Kaiken kaikkiaan tapahtumassa esiteltiin 77 uutta julkaisua, jotka virtaviivaistavat datan säilytystä ja hallintaa sekä tuovat uusia mahdollisuuksia tukea eri järjestelmien yhteensopivuutta.

Alla viisi julkaisua, joissa asiantuntijamme näkevät eniten potentiaalia.
 

Fargate Elastic Kubernetes Service -klustereille

Amazon Elastic Kubernetes Sercive eli EKS-palvelua voi nyt käyttää Kubernetes-klustereiden ajamiseen AWS Fargate -palvelussa. Käytännössä uudistus tarkoittaa sitä, että yhdessä EKS ja Fargate tekevät Kubernetes-pohjaisten sovellusten suorittamisesta AWS:llä yksinkertaisempaa poistamalla tarpeen hallita klustereiden infrastruktuuria.

AWS Fargaten avulla AWS:n käyttäjien ei tarvitse enää olla asiantuntijoita Kuberneteksen hallinnassa kustannustehokkaan ympäristön aikaansaamiseksi. Fargate mahdollistaa useiden teknologioiden hallinnan yhdestä paikasta käsin, mikä nopeuttaa ja tehostaa tuotantoa.

"Fargaten tuominen osaksi kokonaisuutta on merkittävä kehitysaskel. Kun sovelluskehityksessä voidaan keskittyä olennaiseen, säilyy fokus kehittämisessä. Sovelluskehittäijien ei tarvitse keskittyä alla olevaan infraan, ja alustan ylläpito tulee palvelussa mukana. Palvelu mahdollistaa kustannusten allokoinnin per sovellus, mikä helpottaa optimointia ja koko kulurakenteen ylläpitoa", kommentoi tarjoomapäällikkömme David Ollas.
 

Transit Gateway Inter-Region -yhdysliikenne

AWS Transit Gateway tukee nyt yhdysliikenneyhteyksien (peering) rakentamista kauttakulkuyhdyskäytävien välille eri AWS-alueilla. Transit Gateway on palvelu, jonka avulla voi yhdistää Amazonin Virtual Private Cloud -yksityispilviä ja paikallisia verkkoja yhdellä yhdyskäytävällä. Sovellus siis mahdollistaa globaalin WAN-verkon rakentamisen AWS-verkkoihin ja sopii mainiosti tilanteeseen, jossa rakennetaan monialuepalveluita tai jaetaan palvelut useille eri alueille.

Alueiden välinen liikenne pysyy Transit Gateway -sovelluksen avulla aina AWS:n globaalissa verkossa eikä kulje julkisen internetin kautta, estäen siten esimerkiksi tietoturvauhkia tai palvelunestohyökkäyksiä.

"Lisäarvo saavutetaan tällä ominaisuudella siinä, että voidaan hyödyntää olemassa olevaa laajaa globaalia verkkoa, joka skaalaa dynaamisesti. Jos yrityksellä on sovelluksia, joiden saatavuus globaalisti täytyy olla taattua, voidaan kyseistä palvelua hyödyntää tehokkaasti. Kun liikenne siirtyy pilvestä ulos, nousevat kustannukset ja tämä voi pahimmassa tapauksessa hankaloittaa investointia tulevaan", täsmentää David.

"Kaiken kaikkiaan edellä mainitut uudet julkaisut mahdollistavat eri organisaatioiden liiketoiminnan ja palveluiden kehitystarpeiden joustavamman ja monipuolisemman huomioimisen", lisää liiketoiminnan digitalisoinnin tarjoomasta vastaava Jukka Ahtikari.

"Samalla pystytään myös varmistamaan esimerkiksi toiminnan tuottavuuteen, tietoturvallisuuteen ja kokonaisarkkitehtuuriin liittyviä kriittisiä asioita sekä kehittämisen että jatkuvien palveluiden alueilla."
 

S3-saatavuuspisteet

AWS S3 on objektivarasto, jota hyödynnetään jaettujen datasettien tallentamiseen. Data yhdistetään S3-palvelun kautta, jolloin eri sovellukset ja käyttäjät pääsevät siihen käsiksi API-rajapintojen kautta esimerkiksi datan analysoinnin, koneoppimisen, reaaliaikaisen seurannan tiimoilta. Jaetun datan hyödyntäminen vaatii sovellusten käyttöoikeuksien hallintaa keskitetysti ja sovellusmäärän kasvaessa hallinta muuttuu luonnollisesti hankalammaksi.

AWS re:Invent -tapahtumassa julkistettu S3-saatavuuspisteiden hallintaan tarkoitettu työkalu yksinkertaistaa käyttäjien ja tiedonjaon hallintaa sovelluksissa, joissa hyödynnetään S3-objektivarastoja. Datajärvissä, media-arkistoissa ja käyttäjien luomassa sisällössä voidaan nyt skaalata käyttöoikeuksia luomalla sovelluksille räätälöityjä tukiasemia. Tukiasemat voidaan myös rajoittaa VPC:hen (Virtual Private Cloud).
 

UltraWarm Amazon Elasticsearch -palveluun

UltraWarm on uusi varastotaso Elasticsearch-palveluun. UltraWarmin avulla voidaan saavuttaa huomattavia säästöjä harvoin käytetylle datalle. Kylmä eli vähäisessä käytössä oleva data tallentuu S3-objektivarastoon, jonka kautta dataa voi tarvittaessa hakea hyödynnettäväksi API-rajapintojen kautta.

"Data-alueen ratkaisut ovat merkittäviä mahdollistajia, kun halutaan rakentaa liiketoiminnan tarpeet huomiovia datakeskeisiä turvallisia palveluita", arvioi Jukka Ahtikari. "Esimerkiksi liiketoiminnan eri palveluprosesseihin liittyvät tietotarpeet ja datan elinkaaren hyödyntäminen on aiempaa joustavammin toteutettavissa. Tämä lisää myös mahdollisuutta ottaa aiempaa tehokkaammin käyttöön mm. seuraavia ratkaisualueita: data lake, koneoppiminen, automaatio ja AI."

"Liiketoiminnan näkökulmasta julkaisun myötä avautuu lisää tapoja säilyttää dataa aiempaa kustannustehokkaammin. Niin reaaliaikaista kuin operatiivistakin data-analysointia voidaan tehostaa", kommentoi David. 
 

Apache Managed Cassandra

Apache Cassandra on open source -pohjainen skaalautuva tietokantapalvelu. AWS:n uuden Apache Managed Cassanda -palvelun avulla Cassandra-työkuormia voi ajaa AWS:n päällä käyttämällä samaa Cassandra-sovelluskoodia ja työkaluja, jotka ovat käytössä tälläkin hetkellä. Palvelu helpottaa siis Cassandran käyttöönottoa ja nopeuttaa sen parissa työskentelemistä, sillä sitä hyödyntämällä ei tarvitse enää käyttää aikaa palvelimien korjaamiseen ja hallintaan tai ohjelmistojen asentamiseen ja ylläpitämiseen.

"Operatiivinen tekeminen vähenee huomattavasti automaation avulla, koska uuden teknologian avulla saadaan koko alusta pysymään pystyssä ilman korjaustoimenpiteitä. Tärkeää uuden teknologian hyödyntämisessä on se, että voidaan automaatiolla vapauttaa aikaa kehittämiseen, mikä on tässäkin julkistuksessa avainasemassa"


Julkistukset ahkerassa käytössä myös pilviprojekteissamme

"Mitä tulee teknologian kehityksessä saavutettaviin liiketoimintahyötyihin, re:Invent osoitti jälleen olevansa yksi globaaleista päätapahtumista. Amazon Web Services kehittää yhä edelleen asiakaslähtöisesti, perustaen palvelukehityksen heidän asiakaskunnaltaan tulleisiin palautteisiin ja kehitysehdotuksiin.", David mainitsee.

"Olemme jo useamman vuoden ajan seuranneet tarkkaavaisesti re:invent-tapahtumaa ja siellä julkistettuja palveluita. Julkistuksia hyödynnetään usein myös asiakkaillemme tuotetuissa pilvipalveluprojekteissa. Monet yritykset ja julkisen puolen toimijat perustavat yhä enemmän arkkitehtuuripäätöksiään re:Invent-tapahtuman julkistuksiin, ja uudistusten toteuttamiseen he tarvitsevat osaavaa kumppania."


Mikä merkitys kumppanuudella on AWS:n hyödyntämisessä? Keskustelimme siitä AWS:n ja asiakkaamme the Qt Companyn kanssa webinaarissamme. 

Katso webinaari