Blogi
Written by
Riku Kuikka
Riku Kuikka
Business Development Manager

Säästä oikeassa paikassa

IT-palveluiden jatkuvuus on nykyään itsestäänselvyys – kuten sähköntuotanto. Sähkökatkos yllättää asiakkaan yhä harvemmin, mutta sama trendi ei välttämättä toteudu kaikissa IT-palveluissa. Esimerkiksi kuluttajamarkkinoilla myytävien IT-komponenttien (kuten kovalevyt ja muistit yms.) tuotteistuksen päämääränä ei ole luoda ikuisesti kestäviä komponentteja. Moni meistä on törmännyt samaan ilmiöön ”nykyajan" elektroniikan parissa.

Helsingin Sanomat uutisoi tekemästään gallupista (HS 26.1.), jossa kuluttajilta kysyttiin mistä verkkopalveluista he olisivat valmiita maksamaan. Vastaajia oli 1004 kappaletta. Tutkimustulokset eivät loppujen lopuksi yllättäneet, vaikka ne saivatkin minut jälleen kyseenalaistamaan kuluttajien tapaa valita säästökohteita.

Harva tänä digiaikakautena teettää kaikki valokuvansa, vaan niitä säilytetään tietokoneella. Vain 18% vastaajista on sitä mieltä, että valokuvat on tarpeen säilöä luotettavaan paikkaan vain, jos sellaista on tarjolla ilmaiseksi. Suurin osa vastaajista on siis valmis ottamaan sen riskin, että jonakin kauniina päivänä tietokoneen kovalevy voi hajota, jolloin mukana menevät kaikki tiedostot – myös valokuvat. Valokuvien menetys ei suoranaisesti aiheuta taloudellisia menetyksiä. Epäonnisen tapahtuman jälkeen valokuvien takaisin saaminen on silti kultaakin arvokkaampaa, mutta todennäköisesti mahdotonta.

Ulkomaisia ilmaisia pilvitallennuspalveluita ei voi myöskään kutsua luotettavaksi tallennustilaksi. Häiriö palvelussa tai virheklikkaus saattaa aiheuttaa tiedostojen katoamisen. Ilmaisen palvelun käyttäjille ei välttämättä tarjota tukipalveluita ja erillisiä asiakaskohtaisia varmuuskopioita palveluista ei säilytetä.

Valitettavan usein yritysmaailmassa ollaan yhtä sinisilmäisiä. ”Varmuuskopiointihan ei tule tarpeeseen, kun ei ole ennenkään mikään kadonnut.” Hädän hetkellä kriittisten tiedostojen palautus varmuuskopiosta voi tuoda yritykselle mittavat säästöt tai pelastaa jopa koko yrityksen liiketoiminnan jatkuvuuden. Sama pätee myös Internet-palveluissa: Harvalla yrityksellä loppujen lopuksi on varmennettu Internet-yhteys, ottaen huomioon kuinka monen yrityksen liiketoiminnan jatkuvuus on Internet-yhteyden varassa.

Artikkelissa viitataan prospektiteoriaan, jonka mukaan ”ku­lut­ta­jaa kir­pai­see ra­han me­ne­tys enem­män kuin mi­tä hän iloit­see saa­des­saan sa­man­ar­voi­sen ra­han tai hyö­dyn.” Tästä voisi tehdä sen johtopäätöksen, että asiakkaan on vaikea antaa arvoa varmistuspalveluille, jos lisähyötyä ei voi nähdä välittömästi. Lisähyöty huomataan vasta, kun on liian myöhäistä.

Varmistuspalvelut toimivat siis asiakkaan ja yrityksen vakuutuksina. Olisitko sinä valmis luopumaan vakuutuksistasi säästösyistä?

Written by
Riku Kuikka
Riku Kuikka
Business Development Manager