Blogi

Teamsin käyttö jatkaa kasvamistaan – Mitä uutta on tulossa?

Teams_blog

Toukokuun loppupuolella järjestetty Microsoft Build 2020 on perinteisesti kerännyt ympäri maapalloa sijoittuneen aktiivisen kehittäjäyhteisön Yhdysvaltoihin. Tänä vuonna, johtuen poikkeavasta maailmantilanteesta, Build järjestettiin kautta aikojen ensimmäistä kertaa täysin virtuaalisena. 

Build mielletään Microsoft maailmassa pääasiassa kehittäjien tapahtumaksi. Vuosi vuodelta mukaan on kuitenkin tullut enemmän asiaa Microsoft 365 -palvelun hyödyntämiseen ja tulevaisuuteen liittyen. Tänäkin vuonna Buildissa ja sen aikana Microsoft tarjosi laajan katsauksen tulevaisuuteen ja siihen, millä tavalla Microsoft 365 -ekosysteemi kehittyy. Microsoftin suuret konferenssit ovat myös hetkiä, jolloin järjestelmien käyttäjistä julkaistaan uusia, virallisia lukuja. 

Microsoft kertoi esimerkiksi Teamsin hyödyntämisen nousseen yli 75 miljoonan päivittäisen käyttäjän rajan. Kehitys ja vauhti on ollut huimaa, kun huomioidaan saman luvun olleen vielä marraskuun Ignite-tapahtumassa 20 miljoonaa. Maailma on siirtynyt hyödyntämään ajasta ja paikasta riippumattomia välineitä. 

Olemme keränneet tähän alle lukemattomien nostojen joukosta ne, jotka erityisesti Microsoft 365 asiakkaitamme ovat kiinnostaneet. Tulevista uudistuksista kuulet lisää myös tulevissa Microsoft 365 webinaareissamme

Teamsin sisään tuotaville ja rakennettaville sovelluksille tulee uusia mahdollisuuksia ja ennen kaikkea ylläpidon näkökulmasta jatkossa helpompi hallittavuus, kiitos uudistuvan sovellusten hallinnan. Sovellukset myös pystyvät jatkossa ”hyppäämään” omaksi ikkunakseen käyttämällä pop-out-toiminnallisuutta. Nyt julkaistut uudistukset tulevat raivaamaan entistä enemmän tilaa Teamsin sisällä tapahtuvalle, upotetulle työskentelylle. 

Yksi yleisimmistä kysymyksistä Teamsin hallintamallia suunniteltaessa on ollut tiimien luonnin vapauttaminen vai tiukkaan kontrolliin perustuva, anomuksin käsiteltävä tiimien perustaminen. Teamsin osalta selkeimmät hyödyt saadaan avoimella maailmalla, jossa asiat perustetaan tarpeeseen ilman vanhentuneisiin IT-käytäntöihin perustuvia hyväksyntäketjuja. Mikäli organisaatiossa on käytössä esimerkiksi tarkkaan määritelty projektimalli, voi jatkossa projektipäällikkö luoda suoraan tähän käyttöön tarkoitetun tiimin mallipohjasta. Mallipohjien avulla määrämuotoisten tiimien pyörittäminen helpottuu ja ennen kaikkea mallien ylläpitoon on jatkossa työkaluja. 

Teamsiin on kesän aikana hiipimässä valtavasti käyttöliittymään ja käytettävyyteen liittyviä parannuksia, joista esimerkiksi uudistettu selaimella kokoukseen liittyminen onkin jo moneen suomalaiseen Teams-ympäristöön löytänyt tiensä. Tulossa on myös Teams-kokoukseen liittymisen selkeyttäminen. 

Yksi odotetuin ominaisuus on myös niin kutsuttu kontekstuaalinen haku. Käytännössä jatkossa CRTL+F yhdistelmä avaa haun, joka hakee juuri siitä kanavasta tai keskustelusta jossa käyttäjä sillä hetkellä on. Erinomainen parannus nopeisiin hakuihin ja tiedon löydettävyyteen. 

Viime aikoina harvassa ovat olleet ne Microsoftin suuret tapahtumat, joissa ei tulisi uutuuksia myös sovellusrintamalla. Tämäkään kerta ei ollut poikkeus, sillä Microsoft lupaili kesälle uutta Lists-sovellusta. 

List-sovelluksen ajatus on luoda käyttäjille mahdollisuus hyödyntää listoja eri asioiden seurantaan ja suunnitteluun. Lists-sovellus tulee saataville selaimessa, että mobiililaitteissa ja tulevaisuudessa se löytää tiensä myös Teamsin sisään. 

Listat sellaisenaan ovat olleet saatavilla Sharepointissa aikojen alusta asti, mutta tämä listojen uusi tuleminen on haluttu tehdä nimenomaan loppukäyttäjän näkökulmasta. Sharepointin listat kun ovat usein vaatineet osaamista tai ainakin perehtymistä niiden sielunelämään. Esimerkiksi erilaiset graafiset näkymät tai seurannat eivät ole olleet kovinkaan helppoja. Lists-sovellus pyrkii muuttamaan tämän. 

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan millaisia mahdollisuuksia uusi sovellus tarjoaa, mutta nyt jo julkaistujen tietojen valossa se näyttää tietotyöläisen näkökulmasta vähintäänkin mielenkiintoiselta. Olipahan esimerkeissä ensimmäistä kertaa ratkottu Microsoft 365 maailman ikuisuuskysymys, eli simppeli ja hyvin toimiva lomakalenteri. 

Microsoft Build on jälleen erinomainen esimerkki koko ympäristön kehitysvauhdista ja siitä, että pilvipalveluiden hyödyntämiseen ei voi suhtautua enää samalla tavalla kuin perinteisten järjestelmien kanssa. Pilvessä kun taattua on jatkuva kehitys, joka asettaa myös käyttäjille ja organisaatioille koko ajan uutta opeteltavaa. Tulevissa webinaareissa kuulet lisää, miten tätä kaikkea hallitaan ja miten sen pilven kanssa fiksusti pärjää! 

Haluatko kuulla lisää Teamsin hyödyntämisestä? - Osallistu kolmiosaiseen webinaarisarjaamme kolmena peräkkäisenä torstaina 28.5., 4.6. & 11.6. klo 9:30-10:45.

Ilmoittaudu mukaan