Blogi
Written by
Fredrik Slotte
Fredrik Slotte
Common Product Manager Microsoft Cloud | Telia CPS PA IT

Tietoturva koskettaa meitä kaikkia

Tietoturvasta puhutaan yhä enemmän, eikä ihme. Tietomurrot ja tietojenkalastelu ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosina ja niiden aiheuttamat haitat voivat olla organisaatioissa huomattavia. Tietomurrot eivät ole pelkästään taloudellinen uhka, vaan ne voivat myös vaarantaa henkilöiden yksityisyyden ja turvallisuuden. Tietoturvan merkitys korostuu jatkuvasti ja kasvaa entisestään, kun yhä useampi toimii verkossa. Siksi on tärkeää muistaa, että tietoturva koskettaa kaikkia ja meillä jokaisella on vastuu omasta turvallisuudestamme.

Kuvittele itsesi vaikkapa seuraavaan tilanteeseen.

Perjantai-iltapäivä on jo pitkällä ja viikonloppu lähestyy. Viikkosi on ollut kiireinen ja sinulla on vielä paljon tehtävää ennen viikonlopun alkua. Ajatuksesi ovat jo seuraavan maanantaiaamun tärkeässä työkokouksessa ja hetken päästä alkavassa taloyhtiön kokouksessa, jossa toimit puheenjohtajana. Sähköpostiisi tulee organisaatiosi IT:ltä viesti, jossa ilmoitetaan viikonlopun aikana suoritettavasta tietokantojen pakollisesta huoltokatkosta, joka saattaa lukita käyttäjien tilit maanantaiaamupäivään asti. Viestissä on myös linkki, jota klikkaavien käyttäjien tilien toiminta luvataan varmistaa katkosta huolimatta. Päätät varmistaa tilisi heti, sillä maanantaiaamun palaverisi on erittäin tärkeä.

Klikkaat kiireesti linkkiä ja kirjaudut yrityksenne Office 365 -ympäristöön sisään. Pian saat tiedon, että kirjautumisesi on hyväksytty ja koneesi on kunnossa heti maanantaiaamusta. Olet tyytyväinen, että sait asian hoidettua nopeasti, vaikka samalla mielessäsi heräsikin pieni epäilys, että linkki saattoi olla huijaus. Oliko se turvallinen? Pitikö sinun todella klikata sitä?

Ole valppaana ja varaudu

Jo yhdellä huolimattomalla klikkauksella voi olla hyvin kohtalokkaat seuraukset. Siksi on tärkeää muistaa varmistaa, että linkki on turvallinen ja tarkistaa sen osoite. Tietojenkalastelukeinoja on paljon; yleisimmin hyökkääjät yrittävät hankkia käyttäjän arkaluonteisia tietoja, kuten salasanoja ja luottokorttinumeroita, harhaanjohtavilla viesteillä tai tekaistuilla verkkosivustoilla. Kalastelun tehokeinoina hyökkääjät hyödyntävät ihmisten kiirettä, stressiä ja luottavaisuutta. Kenestä tahansa meistä voi tulla tietomurron kohde ja siksi on myös tärkeää kuunnella omaa intuitiotaan. Jos jokin asia tuntuu oudolta, kannattaa miettiä, mistä se johtuu. Voit myös kysyä esimerkiksi kollegalta mielipidettä viestin aitoudesta.

Yritysten liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamisen kannalta on tärkeää, että organisaatioissa panostetaan tietoturvaan ja varaudutaan mahdollisiin tietomurtoihin. Tämä tarkoittaa muun muassa säännöllisiä tietoturvatarkistuksia ja -päivityksiä, henkilöstön kouluttamista tunnistamaan sekä välttämään tietomurtoyrityksiä ja varmuuskopioiden sekä hätä- ja varautumissuunnitelmien tekemistä mahdollisten murtojen varalta. Tietomurrot voivat olla kalliita ja vaikuttaa merkittävästi yrityksen maineeseen, joten ennaltaehkäisy ja valmistautuminen ovat avainasemassa.

Lisää tietoa siitä, kuinka meistä jokainen voi varautua ja vaikuttaa omalla toiminnallaan tietoturvaan, saat Telian Teams-tiistai-webinaareissa. Tule kuulemaan käytännön vinkkejä IT-arkeesi. Tavataan Teamsissä!
 

Ilmoittaudu mukaan

Written by
Fredrik Slotte
Fredrik Slotte
Common Product Manager Microsoft Cloud | Telia CPS PA IT