Blogi
Written by
Fredrik Slotte
Fredrik Slotte
Offering Manager

Työelämä muuttui, pysyikö työympäristösi muutoksen kyydissä?

Fredin.Blogi

Räjähdysmäisesti lisääntyneestä etätyöstä on tullut koronaviruksen myötä yli miljoonalle tieto- ja toimistotyötä tekeville suomalaisille ’uusi normaali’, eikä paluuta entiseen ole. Korona on tuonut vain muutamassa viikossa sellaisen digiloikan, jota kukaan ei osannut ennakoida. Suurimman harppauksen ovat ottaneet ne, joilla on ollut kykyä muuntautua ja kykyä käyttää moderneja ict-ratkaisuja. Onko työnteko yrityksessäsi oikeasti modernia ja tuottavaa?

Kaikki yrityksemme työntekijät siirtyivät päivässä etätöihin. Pidän suoritusta erityisen vaikuttavana myös siksi, että onnistuimme siinä kaiken lisäksi keskeytyksettä. Liiketoimintamme ja palvelumme jatkuivat normaalisti.  Tämä edellytti työnantajamme tukea ja modernia teknologiaa. Kun työvälineet ja arkkitehtuuri ovat kunnossa ei tuottavuuskaan notkahda. 

Videoneuvottelut ja palaverit ovat nyt peruskauraa, ja minäkin olen yhden päivän aikana helposti jopa kuudessa Teams-palaverissa. Microsoft heitti huimia kasvulukuja pöytään: päivittäisten Teams-palavereiden määrä nousi huhtikuussa yli 200 miljoonaan, ja Teamsia joka päivä käyttävien aktiivikäyttäjien määrä yli 75 miljoonaan. Webinaarit, koulutukset, työpajat, myynti- ja asiakastapaamiset hoituvat mistä vain. Projektit ja työpäivät pysyvät hallinnassa ja aikataulussa. Tiimityökin sujuu ja tehdaskierroskin hoituu virtuaalisesti.    

Löydä sopiva balanssi   

Kiinnostavaa on sekin, että noin joka toinen tieto- ja toimistotyötä tekevä suomalainen haluaa Ylen Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan tehdä jatkossa yhä enemmän töitä etänä. Suosituinta etätyö on ruuhkavuosia elävien 30-40 vuotiaiden keskuudessa. Tulos on mielestäni todella vaikuttava varsinkin näin suuressa mittakaavassa, mutta onko se sinänsä yllättävä? Tiedän kokemuksesta, että työn ja perheen pyörittäminen on usein haastava paketti. Tuskin kukaan haluaa istua liikenneruuhkissa matkalla töihin.  

Etätyö helpottaa arkea, säästää aikaa ja tuo parhaimmillaan huimasti joustoja. Huonoja puolia ovat kasvokkain tapahtuvien tapaamisten väheneminen, eikä aitoa yhteisöllisyyttä synny tietokoneiden ja videoneuvotteluiden kautta. Sopivan balanssin löytäminen on siksi tärkeää, sillä tietotyöläisten työarki ei jatkossakaan voi olla pelkkää etätyötä. Ratkaisu on aina yksilöllinen.  

Voimistunut videokonferenssikulttuuri vähentää kallista, aikaa vievää ja ympäristöä kuormittavaa liikematkustamista varmasti ja jopa pysyvästi. Finnairin mukaan lentoliikenne palautuu vasta vuosina 2022-2023 koronavirusta edeltävälle tasolle. Ihmisten halukkuus matkustaa ja lentää on kokenut IATA:n mukaan suuren takaiskun. 

Tärkeimmät liikeneuvottelut, kuten fuusiot ja yrityskaupat, vaativat jatkossakin matkustamista. 

Onko perustasi kunnossa?

Yrityksissä on opeteltu viimeisten 1,5 kuukauden aikana käyttämään tuottavuusratkaisuja, kuten Teamsia. Osa on oivaltanut käytön nopeasti, ja joissakin yrityksissä siihen on myös panostettu tarjoamalla koulutuksia. Samalla yrityksiin on syntynyt ’korjausvelkaa’ etätyöratkaisujen nopean ja laajamittaisen käytön myötä. Onko modernin työn perustasi iskussa ajatellen tuottavuusratkaisujen käyttöönottoa? Onko pelisäännöistä ja tietoturvamekanismeista sovittu? Ovatko viesti- ja videoneuvottelusi oikeasti turvassa? Riittääkö verkkosi suorituskyky? Ratkottavia asioita on paljon.

Moderni työympäristö vie yritystäsi kohti kirkkaampaa tulevaisuutta. Me kartoitamme etätyöympäristösi, laadimme tiekartan ja varmistamme ympäristösi tietoturvan. 

Ota yhteyttä

Written by
Fredrik Slotte
Fredrik Slotte
Offering Manager