Blogi
Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager

Voiko iPadilla korvata tietokoneen?

ipad air

Työnteko on kokenut mullistuksen tänä vuonna ja itse työ tapahtuu tällä hetkellä pääosin muualla kuin toimistossa. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteiden käyttöönoton tulee tukea tätä toimintatapaa ja olla paikasta ja ajasta riippumaton. Laite on voitava toimittaa suoraan käyttäjälle, ja se pitää myös pystyä ottamaan käyttöön koti- tai missä tahansa julkisessa verkossa. Käyttöönoton tulee olla sekä nopea että luotettava, ja käyttäjän on saatava käyttöönsä kaikki samat yritysohjelmat ja palvelut kuin jos olisi toimistossa. Testasin uutta iPad Airia sekä Magic Keyboardia viikon verran työkäytössä ja iPad sopii tähän malliin loistavasti.

Haittaohjelmia on lähestulkoon mahdotonta saada iOS/iPadOS-laitteisiin - Jailbreikkaamalla ehkä ja siihen taas MDM-palveluilla pystytään vaikuttamaan ja löytämään tällaiset laitteet. Tietoturvatuotteita ei juurikaan edes löydy iOS/iPadOS-laitteille ja alustalle, mikä tarkoittaa taas kustannussäästöjen syntymistä organisaatioille. Käyttäjähallinta ja admin-oikeudet ovat monessa yrityksessä ongelma ja kysymysmerkki. Käyttäjät haluavat usein mahdollisimman laajat oikeudet, kun taas tietohallinto haluaa ne pois. IPadin käytössä tätä ongelmaa ei ole.

Tietoturvallisin laite on laite, jossa on uusin käyttöjärjestelmä ja siinä viimeisimmät päivitykset. Vaikka vanhempia käyttöjärjestelmäversioita tuetaan ja päivitetään, uusin käyttöjärjestelmäversio pitää kuitenkin sisällään uusimmat Applen suojaustekniikat. IPadin kohdalla uudet käyttöjärjestelmäpäivitykset voidaan huoletta ottaa heti käyttöön, koska kolmannen osapuolen ohjelmat, kuten Microsoft Word, Excel ym., ovat järjestään valmiita uusimpiin käyttöjärjestelmäversioihin kun ne julkaistaan Applen toimesta.

Laitteet tulisi valita työtehtävän mukaan, jolloin iPad ei tietenkään sovi kaikille työntekijöille, mutta se on oiva vaihtoehto varmasti monelle. Kuten Mac verrattuna Windows-koneeseen, iPadin käyttö vaatii pieniä muutoksia omaan työskentelytapaan. Tällaisena tavallisena tietotyöläisenä, kuten allekirjoittanut, jonka pääasiallinen työ on vastata sähköposteihin, kirjoittaa dokumentteja, tehdä PowerPoint- tai Keynote-esityksiä ja olla mukana online-palavereissa, olin yllättynyt kuinka hyvin MS:n Office-tuotteet toimivat iPadissa. Kaikki mitä olen halunnut tehdä, olen saanut tehtyä. Ainoastaan tapa tehdä asioita on välillä toisenlainen iPadin Office-tuotteissa.

Joitain ominaisuuksia varmasti puuttuu tänä päivänä iPadin Office-tuoteperheestä, mutta niinhän se oli pitkään myös Mac-maailmassa. Edelleen taitaa Mac-puolelta puuttua ominaisuuksia, joita löytyy vain Windows-puolelta, mutta tämä ero on koko ajan kasvamassa kiinni. Mitä enemmän tuotteita kuitenkin käyttää, sitä helpommaksi käyttö muuttuu, kunnes Office-ohjelmien peruskäyttö saattaa olla jopa preferoidumpaa iPadissa kuin tietokoneessa. 

Ei pelkästään Office-tuotteiden käyttö, vaan myös iPadin käyttö tietokoneena riippuu todella paljon näppäimistöstä ja sen laadusta. Näppäimistössä tulee ehdottomasti olla touchpad. Ilman touchpadia käyttö ei ole sillä tasolla, jolla se pitää ja voi olla - harva meistä ottaisi tänä päivänä tietokoneen, jossa ei ole touchpadia. Voikin sanoa että iPad Air ja Magic Keyboard on aivan mahtava combo ja työväline.

Jaoin enemmän vinkkejä ja kokemuksiani iPadin käytöstä yritysympäristössä webinaarissa, löydät linkin tallenteeseen alta.

Katso tallenne

Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager