Blogi
Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager

World Wide Developers Conference (WWDC) 2022

Apple_Mac Book Air

Apple piti jälleen Maanantai-iltana vuotuisen keynote-esityksen, joka aloittaa Applen viikon kestävän 2022 World Wide Developer-konferenssin.


WWDC on aina ollut aika ja paikka jolloin Apple kertoo ja julkaisee esiversiot syksyllä julkaistavista uusista OS-versioista. Tänä vuonna Apple julkaisi myös uuden M2-järjestelmäpiirin, joka löytyy nyt täysin uudistuneesta Macbook Airista ja päivitetystä 13’’ Macbook Prosta - saatavilla heinäkuussa 2022.

Mitä uudet OS-versiot tuovat meille Apple -ekosysteemin käyttäjille?

Kaikenlaisia uusia ominaisuuksia ja kyvykkyyksiä ja parannuksia on tulossa. Monet ominaisuudet löytyvät yhteisesti kaikista laitteista. Yhteiset ominaisuudet sekä jatkuvuus ovat kantava teema,  ja jatkavat joka vuosi kehittymistään Applen kaikissa laitteissa. Fokus, kollaboraatiotyökalut ja mahdollisuudet ovat myös kehityksen keskiössä.


MacOS 13

Uusi MacOS-versio tulee kantamaan nimeä MacOS Ventura.
Jatkuvuuskameraominaisuus otti ison harppauksen eteenpäin. iPhonen huippuhyviä takakameroita voidaan käyttää Macin webkamerana. Yhdistäminen toimii langattomasti ja iPhone toimii kaikissa Macin konferenssiohjelmissa. Sama iPhone osaa myös käyttää “valokeilatoimintaa", joka auttaa pitämään sinut mukana kuvassa kun liikut. iPhone webkamerana osaa kuvata myös mitä on pöydällä edessäsi ja se vastaa “over-head” -kuvauskulmaa. 

Moniajo sai päivityksiä sekä Macissa että iPadssa ja on nimeltään “Stage Manager.” Avoimet ohjelmat voidaan ryhmitellä näytön vasempaan reunaan ja ohjelmien ikkunoita voidaan myös ryhmitellä yhteen.Sähköpostiohjelma sai myös parannuksia, sähköpostin lähetyksen voi perua tai mitä on myös paljon pyydetty, sähköpostin voi lähettää ajastetusti tulevaisuudessa. Safarin välilehtiä ja välilehtiryhmiä voidaan jakaa muiden käyttäjien kanssa, mikä on tervetullut ominaisuus ja korostaa kollaboraatiomahdollisuuksien tärkeyttä ja tarvetta, varsinkin nykyisessä hybridityöskentely mallissa.  Pass Keys - Apple on jälleen muutos rintaman kärjessä ja tässä tapauksessa puhutaan hyvinkin merkittävästä hankkeesta, jossa on mukana suurimmat IT-toimijat, jossa tavoitteena on päästä kokonaan eroon salasanoista. Tämä tulee olemaan maraton ja iso ponnistus eikä pelkästään Applelta.Kartat saivat myös mukavan päivityksen ja reitteihin voidaan nyt lisätä välietappeja.


iOS 16

Päivityksiä lukittuun näyttöön. Lukittujen näyttöjen konfiguraatioita voi olla monia erilaisia ja ne voivat olla yhteydessä fokusmoodeihin, jolloin lukitun näytön sisältö vaihtelee riippuen valitusta konfiguraatiosta tai focus modesta.  Näyttöä voi nyt muokata monella eri tavalla ja lukitulla näytöllä voidaan esittää erilaista tietoa widgettien ja notifikaatioden muodossa. Tällä uudella lukitulla näytöllä voidaan luoda hyvinkin personoitu kokemus ja iPhone.


Viestejä voidaan nyt editoida ja jopa deletoida viestin lähettäminen jälkeen.iCloud family sharing on mukava lisäys ja lisäarvo kun perheenjäsenet kuvaavat esim. lomakuvia, nyt voidaan koota yhteen ja samaan paikkaan kaikkien kuvaamat kuvat, jotka ovat automaattisesti kaikkien nähtävillä. 
Lääkkeiden ottamisen muistuttamiseen on tulossa oma appi, joka toimii sekä Phonessa että Apple watchissa.
Sanelu toimii nyt yhtäaikaa näppäimistön kanssa, joten laitteeseen voidaan sanella ja kirjoittaa sisältöä entistä helpommin.
Erittäin hieno muutos tapahtua Applen kuntoiluohjelmaan. Tämä ohjelma on ollut aikaisemmin saatavilla ja käytössä vain Apple Watchin kanssa. Nyt tämä appi on saatavilla myös ilman Apple Watchia ja suurin osa kuntoiluohjelman terveys hyödyistä tulee kaikkien iPhone käyttäjien saataville. Itselläni kuntoilu appi toimii loistavana motivaattorina liikkua aktiivisemmin, sulkea joka päivä aktiivisuus renkaat ja voittaa vaimo aktiivisuushaasteissa.
CarPlay -päivitys ja mahdollisuudet näyttivät uskomattomalta, CarPlay voi ottaa auton koko instrumenttipaneelin hallintaansa. Kestää varmaan hetken että Applen esittämä Carplay -toimintamalli on autoissa saatavilla, mutta Applen puolelta tuki on jo valmis.


iPadOS 16

Moniajon parannus iPadissa, eli Stage Manager. Tätä on moni iPad käyttäjä odottanut ja toivonut. Nyt on mahdollista avata monta ikkunaa näytölle, siirrellä niitä ja muuttaa niiden kokoa. iPadiin kytketyn ulkoisen monitorin (Usb-C) tuki on nyt myös parantunut huimasti ja ulkoisen näytön kanssa käyttäjällä voi nyt olla 8 ohjelmaa samaan aikaan auki eri kokoisina ja käyttäjän määritellyissä paikoissa - osa iPadin ruudulla ja osa ulkoisella näytöllä. Stage Manager on M1 iPad-specifinen ominaisuus ja Apple näyttääkin panostavan ja huomioivan näin Pro- ja Business käyttäjien tarpeet. (M1 järjestelmäpiiri löytyy iPad Air ja Pro-malleista)
Sääappi on nyt saatavilla myös iPadille, josta löytyy hyvinkin perusteelliset säätiedot.
Uusi ohjelma nimeltään freeform, on tulossa myöhemmin tänä vuonna. Uusi kollaborointityökalu, yhteinen valkotaulu suunnittelluun ja aivohiirten pitämiseen.
 
Jälleen kerran Apple toi ison kasan hienoja uudistuksia, joilla olemassa olevien laitteiden ja käyttäjien käyttökokemusta sekä tehokkuutta parannetaan ja helpotetaan.
 
Katso WWDC-esitys uusintana alta.

 


 

Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager