Blogi
Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager

Yhteinen matkani Macin kanssa

Markus_Mac_Historia

Ajattelin jakaa oman historiani, miten minusta tuli Mac-käyttäjä.

Viime vuosituhannella, vuonna 1999, hankin itselleni Microsoftin MCSE (Microsoft Certified System Engineer) -certifioinnin. Siitä alkoi oma IT-urani. Sen jälkeen olen ollut mukana tuottamassa, ostamassa ja manageeraamassa silloisen Soneran, TeliaSoneran, TeliaCompanyn ja Telian sisäisiä IT-palveluita. Henkilökohtaisessa elämässä ensimmäinen puhelimeni oli Nokian 2010, ja olinkin Nokian käyttäjä hyvinkin pitkään, kunnes Nokian puhelimet ja Symbian rupesivat vähän jäämään kehityksen kelkasta jälkeen. Hetken aikaa käytin Qtecin ja HTC:n puhelimia, joissa oli käyttöjärjestelmänä Windows Mobile, mutta kun silloinen hyvä ystäväni Soneralla ja myös tuleva esimieheni näytti ja esitti minulle iPhone 3 GS:n, se ns. räjäytti tajuntani ja aiheutti todellisen wow-efektin. Päätös seuraavasta puhelimestani syntyi siinä hetkessä, ja siitä lähtien olen ollut iPhone-käyttäjä. 

Työni puolesta hankimme tiimiimme vuonna 2010 myös ensimmäisen version iPadin, joka on minulla itse asiassa vieläkin tallessa ja toimii edelleen. Tutustuimme silloin jo sen ominaisuuksiin ja mietimme sen käyttömahdollisuuksia yrityksessä. IPad loi silloin jo lähes samanlaisen wow-efektin kuin iPhone aiemmin. Siitä lähtien on iPad ollut minulla aina käytössä. Harrastuksiini kuuluu valokuvaus (www.hedenstam.fi), ja varsinkin kuvankäsittely ja Photoshop vaativat paljon koneelta, kun tiedoston koko on satoja megoja. Minulla rupesi olemaan ongelmia Windows-koneeni kanssa, ja sen kanssa työskentely oli hidasta ja haastavaa, vaikka olin mielestäni sijoittanut kohtuullisen tehokkaaseen koneeseen siihen aikaan. Sitten kuulin kaveriltani, että Macissa Photoshop pyörii paremmin ja varmemmin kuin Windows-koneessa. En mennyt samantien hankkimaan Maccia ja ajatus kypsyi päässäni varmaan toista vuotta, mutta haasteet silloisen oman koneen kanssa veivät ilon pois kuvankäsittelystä ja päätin ostaa Macin - ilman mitään aiempaa kokemusta koko laitteesta. 

Muistan vieläkin, kuinka helppo Macin käyttöön siirtyminen oli; kynnys oli lähes olematon. Käyttö oli ja on hyvin intuitiivista, mihin olin jo tottunut iPhonen ja iPadin kanssa. Photoshop pyöri hienosti ja laite vain - miten sen nyt sanoisi - toimi. Se oli vähän kuin ei käyttäisi tietokonetta ollenkaan, käyttö oli kuin minun tai minuuden jatke. 

Sitten koitti vuosi 2015. Telialla päätettiin ottaa Mac valikoimiin ja sallia työntekijöille työvälineen valinnan mahdollisuus. Esimieheni ehdotti minulle, että ottaisin Mac-palvelun omistajuuden itselleni, koska meidän tiimistä minä olin ainoa, jolla oli Mac-kokemusta. Tästä alkoi Mac-”urani” kunnolla. Tämä oli erittäin mielenkiintoista aikaa ja talossa otettiin ilolla vastaan uutinen, että nyt Macin sai valita ja sitä tuettiin virallisesti, vaikkakin vain minun toimesta - helpparitukea Mac-käyttäjille ei tarjottu. Alku oli muutenkin vaatimaton, ostimme ulkopuolelta Mac-Imagen rakentamisen, jonka meidän paikallinen tuki sitten asensi Macceihin. Hyvin nopeasti huomasin, että tästä mallista pitää päästä eroon ja meidän pitää löytää oikea hallintapalvelu ja ratkaisu Mac-käyttäjillemme. Etsin ja testailin muutamia ratkaisuja, ja törmäsin Jamfiin, jota ehdotin meille ratkaisuksi. Läpihuutojuttu ei ollut tämäkään ehdotus, mutta tietoturvaorganisaatiosta sain tukea, sekä viimeisenä niittinä, kun Apple julkaisi T2-chipin, sain ehdotukseni läpi - Imaging is dead - ja Teliakin astui modernin laitehallinnan piiriin. Alussa Mac-käyttäjien kasvu oli aika huimaa ja monet ihmiset valitsivat Macit, kun heille tuli aika täyteen silloisen Windows-koneen kanssa. Käyttäjiä oli jo tuhannen korvilla, kaikissa Telian toimipisteissä aina Jenkkejä myöten, ja minä yksin toimin kaikkien meidän Mac-käyttäjien tukena. Suunnittelin ja toteutin käyttöönotot, kehittämisen, testaukset ja päivitykset sekä tietysti käyttäjätuen. Sen verran luotettavan ja toimivan ympäristön Applen laitteilla saa aikaiseksi, että tällainen onnistuu jopa yhden miehen voimin. Ajan kanssa sain rinnalleni toisen kaverin, jonka kanssa näitä asioita tein, mutta siinä kohti Mac-fleetti oli jo puolentoista tuhannen korvilla. 

Sitten olikin minun aika siirtyä eteenpäin ja siirryin Telia Inmics-Nebulan puolelle, jossa pääsen soveltamaan kaikkea matkalla oppimaani, kun rakennamme ja tuotamme Apple-palveluita asiakkaillemme ja kumppaneillemme.

Kun siirryin emoyhtiöstä tänne tytäryhtiöön, se palautteen, korttien ja viestien määrä, jonka sain kiitollisilta Telian Mac-käyttäjiltä liikuttaa minua vieläkin.

Olen erittäin iloinen ja onnellinen, että olen työssä, jossa saan työskennellä rakastamieni laitteiden ja palveluiden parissa sekä olla mukana suunnittelemassa ja tuottamassa ratkaisuja Applen laitteilla ja palveluilla asiakkaillemme sekä kumppaneillemme, jotta he voivat keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa ja antaa meidän tuottaa heille ratkaisut ja palvelut, joita he tarvitsevat.

Tutustu Apple-palveluihimme

Tutustu

Written by
Markus_hedenstam
Markus Hedenstam
Apple Business Manager