Uutinen

Joustava ICT-ympäristö pitää Finrailin raiteilla

Finrailin tapauksessa ilmaisu ”avaimet käteen” projektitoimituksia kuvatessa ei voisi olla osuvampi. Emoyhtymästään VR:stä itsenäiseksi yhtiöksi irtautunut Finrail on ollut omillaan vasta tammikuun alkupäivästä alkaen. Emostaan irtaantunut yritys piti perustaa alusta alkaen, IT-ympäristöä myöden.

– Kaikki piti rakentaa tyhjästä. Meillä ei ollut mitään vanhaa, jonka varaan uutta voisi implementoida, kertoo tietohallintopäällikkö Jussi Korkeaoja.

Epäonnistumisiin ei ole aikaa

Kun aikaa ei ole hukattavaksi, vaaditaan myös IT-kumppanilta ketteryyttä ja raudanlujaa osaamista. Finraililla odotukset olivat jo alusta alkaen korkealla.

– Meillä ei ollut varaa epäonnistua. Tarvitsimme hankkeeseen kumppanin, jonka asiantuntemukseen meidän tuli pystyä luottamaan sataprosenttisesti. Nebula oli minulle tuttu jo entuudestaan. Tiesin, että he pystyvät toimimaan paineen alla vaativassa aikataulussa tinkimättä silti laadusta. Jos en olisi tätä henkilökohtaisesti kokenut, tuskin olisin heitä valinnutkaan, Korkeaoja kertoo.

Nebulan vastuulle tuli rakentaa ICT-ympäristö, joka vastaa samalla myös tulevaisuuden tarpeisiin luotettavasti.

– Tarvitsimme tehokkaan ja skaalautuvan ympäristön, jonka tuli olla samalla alamme luonteen puolesta ehdottoman tietoturvallinen. Kumppanilta edellytettiin tässä suhteessa best practise -malleja, Korkeaoja kuvailee.

Testausta tuotannossa

Kireä aikataulu aiheutti myös sen, ettei edes tyypillisissä ICT-hankkeissa olennaiseen testiympäristön rakentamiseen ollut aikaa. Kaiken piti toimia kuin rasvattu tammikuun 1. päivästä alkaen.

– Meillä ei olut aikaa ohjata ja neuvoa kumppaniamme eikä rakentaa testiympäristöjä. Kaikki oli testattava tuotannossa. Tällainen rakennusmalli vaatii toimittajalta korostunutta joustavuutta ja ennen kaikkea asiakaspalvelukykyä, Korkeaoja kertoo.

Lupaukset on lunastettava

Nebulalle vaatimus virheettömästä toimituksesta ennätysajassa ei ollut ensimmäinen kerta.

– Projektien läpivienti suunnittelusta toteutukseen ääritiukassa aikataulussa ei ole Nebulalla lainkaan tavatonta. Asiakkaamme tiesi, että pystymme toteuttamaan heidän toiveensa annetussa ajassa, kertoo Nebulan avainasiakaspäällikkö Olli Martinheimo.

Ketterä ja asiakastaan kuunteleva kumppani on mieluisa suositeltava muillekin.

– Nebula pystyy vastaamaan laajalla palvelukatalogillaan niin isojen kuin pientenkin yritysten tarpeisiin. Ratkaisut räätälöidäänsuunnittelusta toteutukseen juuri sen kokoiseksi, kuin asiakas tarvitsee sen sijaan, että tarjottaisiin kaikille pakettiratkaisua. Nebula on mielestäni siten järkivalinta, Korkeaoja summaa.  

Finrail on vuonna 2013 perustettu valtion omistama yritys, joka toimii suomalaisen rautatieliikenteen polttopisteessä. Yrityksen pääpalveluita ovat liikenteenohjaus, liikennesuunnittelu ja matkustajainformaatio. Yritys vastaa vuosittain yli 500 000 junan ja 70 miljoonan junamatkustajan turvallisesta ja sujuvasta matkanteosta.