Uutinen

Telialaiset AWS Game Dayn ykköstiimissä

Amazonin järjestämään virtuaaliseen AWS Game Day -pelipäivään osallistuu kymmeniä tiimejä eri puolilta maailmaa. Pelipäivä kokoaa yhteen AWS:n ratkaisuihin syventyneitä it-alan ammattilaisia ja tekniikasta innostuneita osaajia. Telia Inmics-Nebulan Heikki Ollilainen, Ville Palkosaari ja Matias Ruotsalainen olivat mukana viiden hengen tiimissä, jonka jäsenille on kertynyt myös aikaisempia voittoja. Telia Inmics-Nebula on AWS:n Advanced Consulting Partner, ja tarjoaa asiakkailleen monipuoliset pilvipalvelut.  

Telia Inmics-Nebulalla investoidaan voimakkaasti AWS-osaamiseen.

”Olen mukana asiakkaillemme suunniteltavissa ja toteutettavissa AWS-kehityshankkeissa. Autamme asiakkaitamme toimimaan Amazon-ympäristöissä, ja luomme heille mahdollisuuksia pyörittää erilaisia työkuormia pilvessä. Olemme asiakkaidemme sovelluskehittäjien tukena, ja autamme heitä esimerkiksi ottamaan konttiteknologiaa laajemmin käyttöön. Tuotamme Amazoniin liittyviä ratkaisuja ’Infrastructure as Code’ -menetelmällä”, kertoo Telia Inmics-Nebulan pilviarkkitehti Heikki Ollilainen.

Pelipäivänäkin haasteita ratkotaan yhdessä

AWS Game Day alkaa AWS:n henkilöstön tekemällä ohjeistuksella, jonka jälkeen tiimit ratkovat neljä tuntia toinen toistaan haastavampia tehtäviä. Jokaisen tiimin suoritusta arvioidaan reaaliaikaisella pistelaskennalla. Pelipäivänä tiimit suorittivat datan louhintaan, analytiikkaan, koneoppimiseen ja kuvantunnistukseen liittyviä tehtäviä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää joukkueiden suorittaessa monia tehtäviä samaan aikaan.  

”Tiimin ratkottaviksi tulevat pähkinät ovat haastavia ja ne edellyttävät monipuolista osaamista. On kyettävä sopeutumaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin, ja rakentamaan alusta siten, että se toimii tilanteesta huolimatta. Haasteita lisää se, että AWS:n ammattilaiset käyvät tehtävien aikana ikään kuin rikkomassa tiimin tekemiä ratkaisuja, jolloin korjaaviin toimenpiteisiin pitää ryhtyä viipymättä”, sanoo Telia Inmics-Nebulan sovellusinsinööri Matias Ruotsalainen.

”Menestyminen osoittaa, että meillä on monipuolista osaamista hakea toimivia ratkaisuja haastaviin ja hyvinkin erilaisiin tilanteisiin”, sanoo Ruotsalainen. ”Uskon, että yritykset haluavat jatkossakin hyödyntää julkipilvipalveluita saavuttaakseen parempaa kustannustehokkuutta sekä korkealuokkaista tietoturvaa.”

Tiimit ratkoivat hurttia huumoria viljellen myös palveluiden käyttöönottoon ja vianselvitykseen liittyviä asioita. ”Meiltä löytyi sopivat kaverit kaikkiin tehtäviin, ja tiimimme toimi hyvin yhteen”, sanoo Ollilainen. ”Jokaisen osaaminen osoittautui arvokkaaksi tehtäviä ratkottaessa. Joukkueessamme oli muun muassa big dataan, kuvantunnistukseen ja koneoppimiseen liittyvää erikoisosaamista. Pelitapahtuma on hauska ja viihdyttävä tapa oppia uutta.”

Kokeneidenkin it-ammattilaisten erikoistuttava 

AWS:n palveluiden ja ratkaisujen kehitysvauhti on nopeaa, ja siksi tarvitaan syventymistä tietyille osa-alueille. Telia Inmics-Nebulan asiantuntijat kertovat asiakkailleen mitä ratkaisuja heidän kannattaisi hyödyntää, ja auttavat myös toteuttamaan parhaan kokonaisuuden. Yhä useammalla on jo hybridi- tai monipilviympäristö.  

It-arkkitehti Ville Palkosaari osallistuu asiakkaille toteutettavien hybridiympäristöjen suunnitteluun ja toteutukseen. ”Data-arkkitehtuurien tärkeys kasvaa nyt koko ajan. Yritykset tarvitsevat arkkitehtuureja, joissa IoT-laitteista ja sensoreista kertyvää dataa voidaan louhia, analysoida ja hyödyntää tehokkaasti. AWS:n ratkaisuilla ja Telian 5 G tietoliikenneyhteyksillä voidaan toteuttaa laadukkaita ympäristöjä esimerkiksi yritysten IoT-palveluille. Me suunnittelemme myös modernit data-arkkitehtuurit ja koneoppimisympäristöt sekä huomioimme datan käytettävyydelle ja sijainnille liittyvät vaatimukset käyttämällä tarpeen vaatiessa myös omia datakeskuksiamme. Kerromme mitä pilvipalveluiden käyttäminen tulee oikeasti maksamaan.”   

”Yrityksissä hyödynnetään monipuolisesti AWS:n ratkaisuja, ja meillä on vahvaa perusosaamista esimerkiksi AWS:n infrastruktuureista. AWS:ltä tulee uusia palveluja, ratkaisuja ja ominaisuuksia niin kovaa tahtia, että kokeneiltakin it-alan ammattilaisilta vaaditaan erikoistumista. Kukaan ei voi yksin osata kaikkea”, korostaa Palkosaari. ”Joukkueet ratkovat pelinomaisesti eteen tulevia haasteita. Kyse on ennen kaikkea uuden oppimisesta ja uuden soveltamisesta. Pelipäivä oli hieno kokemus.” 

”Olen parhaillaan mukana rakentamassa Telialle uutta sähköisen kaupan alustaa, jonka olemme rakentaneet AWS:n julkipilvialustalle. Muutamat yritysasiakkaat tilaavat sen kautta mobiililaitteita, tietokoneita ja lisälaitteita. Kehitämme sähköistä kauppapaikkaa jatkuvasti”, kertoo Ruotsalainen