SÄHKÖPOSTILIIKENTEEN TURVALLISUUS JA ROSKAPOSTI

Nebulan lähtevän postin palvelimien eli SMTP-palvelimien kautta kulkee suuri määrä sähköpostiviestejä päivittäin. Suoritamme helmikuun 2017 aikana muutoksen, jolla pyrimme vähentämään roskapostin määrää lähtevän postin palvelimillamme. Muutoksen jälkeen Nebulan kautta lähtevä sähköpostiliikenne on entistä turvallisempaa ja tavoittaa vastaanottajat paremmin. Muutoksen jälkeen tavallisia viestejä luokitellaan myös entistä epätodennäköisemmin roskapostiksi ja samalla myös roskapostien määrä Nebulan verkossa vähenee. Muutos ei edellytä asiakkailtamme mitään toimenpiteitä.

MUUTOS KOSKEE SEURAAVIA PALVELUITA

• Autentikoiva SMTP
  • Kaikki Nebulan palvelut, joissa SMTP-palvelu on käytettävissä sähköpostin lähettämiseen (Internet-liittymät, Webmail)

MUUTOKSEN TEKNINEN KUVAUS

Otamme käyttöön tiukemman roskapostin suodatuksen kaikilla SMTP–palvelimillamme. Samalla sähköpostin metatietoihin lisätään X-Spam -pistemäärä, jonka avulla vastaanottajan järjestelmä voi helpommin luokitella saapuvat postit esimerkiksi roskapostikansioihin. Muutos koskettaa seuraavia palvelimia:

• smtp.nebula.fi
  • auth-smtp.nebula.fi
  • auth-smtp.mynebula.fi

Liikenteen suodatuksessa käytetään seuraavia teknologioita ja palveluita, joiden toimintaan kannattaa tutustua jos lähettää esimerkiksi suuria joukkopostituksia ja haluaa varmistaa omien sähköpostiviestien toimintavarmuuden.

DNS- ja IP-suodatus

Barracuda (http://www.barracudacentral.org/rbl)
SpamCop (https://www.spamcop.net/bl.shtml)

Mikäli lähettäjän IP-osoite löytyy jommalta kummalta listalta, palautetaan lähettäjälle RFC-standardin mukaisesti ilmoitus, että heidän käyttämänsä IP-osoite on mustalla listalla. Jos lähettäjän IP-osoite ei ole mustalla listalla, välitetään sähköposti eteenpäin pisteytettäväksi.

X-Spam -pisteytys

SpamAssasin (https://wiki.apache.org/spamassassin/FrequentlyAskedQuestions)

Sähköposti pisteytetään sisällön ja viestin metatietojen perusteella:

Alle 8 pistettä: Pisteytys + viesti lähetetään.
8-11 pistettä: Pisteytys + roskapostimerkintä metatietoihin, viesti lähetetään.
12- pistettä: Viestiä ei toimiteta, lähettäjälle ilmoitus roskapostista.

JOS IP-OSOITTEESI ON MUSTALLA LISTALLA

Jos IP-osoitteesi on mustalla listalla, todennäköisesti verkossasi on haittaohjelma, joka lähettää Internetiin roskapostia. Käyttämämme kolmannen osapuolen suodatuslistat vastaanottavat raportteja erinäisiltä tahoilta ja lisäävät IP-osoitteita näiden raporttien perusteella listoilleen.

Päästäksesi pois listalta, verkossasi oleville laitteille kannattaa suorittaa virustarkistus. Kun saastunut laite on puhdistettu, listaus vanhenee tyypillisesti itsestään parin vuorokauden kuluessa.

ASIAKKAAN SMTP-PALVELIMET

Joillain asiakkaillamme on käytössään omia SMTP-palvelimia Nebulan IP-avaruudessa. Suosittelemme vahvasti asiakkaita käyttämään lähtevän sähköpostin suodatusta omilla SMTP-palvelimillaan.

CLOUD 9 ja SMTP

Cloud9-palvelussa on huomionarvoista, että palvelussa on käytössä dynaaminen IP-avaruus. Tämän takia palvelun natiivit IP-osoitteet (floating IP) voidaan tulkita helpommin roskapostittajaksi. Suosittelemme ratkaisuksi tällaisissa tapauksissa esimerkiksi Palomuuripalvelu PM5- ja Pilviverkko -palveluamme, joiden avulla voidaan asiakkaalle tarjota oma kiinteä IP-osoite parempimaineiselta IP-alueelta. Ratkaisun tiimoilta voitte olla yhteydessä myyntiimme.